Barnets bog – Version bonusmor

Barnets bog – Version bonusmor

december 15, 2018 0 Af admin

Creativity is one of many ways, I show my love for you

Barnets bog – Elouizas 4 års fødselsdag

Den kreative type som jeg er, har jeg selvfølgelig kastet mig ud i en Barnets Bog til Elouiza.
Jeg prøver altid at tænke forud for hvilke ting, jeg ved, jeg ville gøre, når jeg engang selv får børn, og sørger for at lave noget tilsvarende til Elouiza, så godt jeg kan. Jeg gør det både fordi jeg elsker at lave disse ting til hende, men også fordi jeg ikke ønsker, at hun ikke bliver den eneste af børnene, som står foruden alle disse minder og billeder, der vidner om lykkelige stunder, bare fordi hun er vokset op i en delt familie.

Barnets bog – Elouizas 5 års fødselsdag

Da farmand og jeg i sin tid mødte hinanden, gav jeg ham en barnets bog.
Jeg tror jeg havde en romantisk forestilling om, at vi kunne se på babybilleder af Elouiza og jeg på den måde kunne komme til at lære den del af hendes liv at kende, som jeg ikke havde været en del af. Og så kunne hendes mor jo udfylde det, der manglede. På den måde kunne Elouiza have en barnets bog, der samlede os alle tre som forældre med hende som midtpunkt.
Jeg ved ikke lige hvor naiv jeg var. Det var uden tvivl et alt for svært sted at starte så tidligt i forholdet, med babybilleder og en tid hvor jeg ved, at den mand som jeg elskede, engang havde leget familie med en anden kvinde.

Senere tog jeg bogen frem igen. Nu var vi så etablerede, at det virkelig ikke rørte mig.

Hver gang Elouiza taber en tand tager jeg et billede og skriver dato, en lille tekst om hvordan hun tabte tanden og hvad hun fik af tandfeen. Bagerst i hendes Barnets Bog har jeg sat en konvolut hvor jeg ligger billedkortene i.

Det var et sværere projekt end jeg lige havde regnet med. For det første er Elouiza ikke døbt, og der er måske 10 sider, der alene handler om barnedåben.
Mange af siderne handler om mors og fars tanker omkring graviditeten, scanningsbilleder og lignende – her havde jeg lige præcis tre informationer: Længde, Vægt og klokkeslæt.
Jeg tror, at der findes et enkelt scanningsbillede fra hele graviditeten og en note om, mor. Og så var det dét.
De første to fødselsdage var jeg ikke en del af, så dem kunne jeg heller ikke udfylde. De var desuden foregået hos mor, så jeg kunne ikke engang sætte billeder ind.

. . .

Alle de steder hvor der mangler informationer er jeg forsøgt at gå kreativt til værks.
I stedet for afsnittet om mors og fars tanker omkring graviditeten, har jeg sat masser af søde baby billeder ind af Elouiza.
Så har jeg ladet en side være fri, hvor farmand kan skrive et lille brev til Elouiza.

På forreste side hvor man skal sætte billeder ind af sine forældre, har jeg kun sat billeder af mor og far. Dem som følger med her på bloggen ved, at Elouiza til hver en tid ville nævne både mor, far og jeg som hendes forældre, men da den her bog ligger op til, at det er de biologiske forældre og deres stamtræ der noteres, så har jeg undladet mig selv på denne side. Til gengæld har jeg brugt indersiden på omslaget til billeder af Elouiza og jeg, hvor jeg har limet en konvolut fast med et brev fra mig til Elouiza.

I afsnittet hvor man skal skrive datoer for hvornår hendes tænder er vokset frem, har jeg i stedet skrevet hvornår hun har tabt de forskellige tænder.

. . .

Jeg er gået i detaljer med alt det jeg kunne – hvilket er alt fra hun var 3 år og frem.
Men der er stadig afsnit som mine første skridt, første gang jeg spiste grød, første gang jeg dit… og første gang jeg dat…, som jeg ikke kan udfylde.
Jeg bryder mig ikke om at siderne står tomme. Det vidner bare om en tid, der skulle have været lykkelig, men som ikke helt var det. Så jeg har klistret det til med billeder og små noter.

Jeg føler dog stadig, at den her bog er så mangelfuld. De barnets bøger, som er på markedet i dag henvender sig virkelig kun til kernefamilien, og giver ikke meget rum at skabe ud fra, i den sammenbragt familie.

Derfor gik jeg i gang med at lave min egen scrapbog til Elouiza.

Forældreaften på Elouizas skole, hvor de viser deres projekter frem.

Scrapbogen starter det sidste år af Elouizas børnehave – ca. der hvor Barnets bog slutter (Barnets Bog fortsætter lige med et par sider om barnets fødselsdage på det 6. og 7.år, men så er det også det).

Jeg har brugt en helt almindelig tegneblok med spiralryg som man kan købe i en boghandler eller lignende. Og så har jeg ellers bare klippet og klistret, tegnet og været kreativ.

Farmand og jeg har sørget for at tage billeder hver gang vi var til en begivenhed i børnehaven eller skolen, og samlet tegninger og andet fra Elouiza, når hun havde det med hjem.
Alt sammen noget, som jeg har brugt til bogen.

Fra første skoledag hvor klassen skulle gå “grænsetur” med forældrene. Turen viste hvor skolegården var afgrænset, og dermed hvilket område børnene skulle befinde sig indenfor.

Elouiza har haft projekt om kæledyr i skolen. De har lavet kæledyr og et hjem til dyrene, som de skulle vise til forældrene. Elouiza lavede en skildpadde.

Jeg har skrevet små tekster ved billederne, der beskriver hvad der foregår på billederne og fortæller sjove og søde minder fra den pågældende begivenhed.

Scrapbogen er blevet rigtig fin. Jeg ved ikke hvornår jeg slutter den. Måske først når hun går ud af folkeskolen, måske allerede til næste år. Det kommer an på hvad jeg finder på af ideer.

Fra da Elouiza startede i den nye børnehave. Det var i vores uge, så der var masser af minder jeg kunne skrive ned.

Vi har flere gange bladret igennem scrapbogen. Hver gang jeg laver noget nyt vil Elouiza gerne se det, og hun vil helst gerne kigge bogen igennem helt fra begyndelsen hver gang.
Vi nyder at kigge på minderne sammen og snakker om dem og hvad der var sjovt ved lige netop de minder.

Jeg har helt udelukket hendes mor i bogen. Det var ganske med vilje, for ikke at få et halvfærdigt resultat.
I forbindelse med Elouizas Barnets Bog, har spurgt mor om hun ville være en del af den og skrive i den, og om hun havde nogle billeder, som hun kunne tænke sig var med i bogen.
Det så godt nok aldrig blevet til noget. Men der er jo den mulighed, at hun så kan lave sin egen Barnets Bog hjemme hos hende, hvis hun ønsker det en dag.

Nu har Elouiza i stedet en lidt alternativ Barnets Bog og en scrapbog fyldt med dejlige billeder og minder, fra vores lille familie <3

Creativity involves braking out of established patterns, in order to look at things in a different way. – Edward De Bono

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh A

 

Måske er du interesseret i at læse:
Putteseancen hjemme hos os
Barnets bog – del 1: Vælg den rigtige bog
Barnets bog – del 2: Indhold
Barnets Bog – del 3: Putningsritualer