Mortens Aften

Mortens Aften

november 11, 2018 0 Af admin

Igår var en aften, hvor der formegentlig har duftet af andesteg i det fleste hjem, og den første julestemning har sneget sig ind i hjerterne på de fleste af os.
Igår var nemlig Mortens Aften.

Herhjemme har vi haft meget sjov med lige netop denne fejringsdag.
For hvorfor er det lige, at det hedder Mortens aften, når manden det hele handler om faktisk hed Martin? Og hvorfor spiser vi en and, når det er gæssene ham der Martin egentlig er sur på?
Historien lyder jo, at Martin ikke ville være biskop, så derfor gemte han sig blandt gæssene. Men deres skræppen afslørede ham, og han blev så vred, at han befalede, at familierne hvert år på denne dato skulle slagte en gås, som straf.

Så der har været gang i tandhjulene herhjemme, og der er blev funderet meget over netop denne danske tradition. Og som farmand siger:
– Det godt nok synd for anden, den har da virkelig trukket nitten.

 

 

Det faktisk en del år siden, at vi sidst har fejret Mortens aften.
Indtil for to år siden boede vi i en lille lejlighed på 42kvm, hvor vi sov på sovesofa og havde et køkken så lille, at der knap kunne stå to mand. Så det var ikke lige omgivelserne til at kokkerere den helt store middag. Hvis man så endelige fattede mod til alligevel at lave mere end stegt kyllingefilet med en skåret salat til, ja så skulle det dælme times godt, for det var ikke en mulighed at tænde komfuret og koge vand samtidig, for så røg strømmen altså.

Men i år skulle det være!
Omgivelserne er på plads. Køkkenet spiller. Vi har sågar mere end en enkelt pande og vi har faktisk låg til alle vores gryder. Så selvom den ene af os (mig!) stadig kun har en sølle SU-indkomst, så er vi altså opgraderet en del siden vores studielejlighed for to år siden.

Den udfordring, der så meldte sig i stedet var, at jeg aldrig – og jeg mener virkelig ALDRIG, har lavet and og andesovs før.
Det er på sin plads at nævne, at min mor, som altid har stået for disse middage, laver en killer julemiddag! Og selvfølgelig var det jo min mor og mine søskende, der var inviteret til middag, så en smule præstationsangst meldte sig altså, må jeg indrømme.

Jeg er vokset op med at min mor altid dækkede de fineste borde. Hun er så kreativ, det nok der mine krea-gener kommer fra.
Hun lavede den skønneste mad. Og ved særlige anledninger som denne, ville maden blive serveret i det fine arve sølvstel. Bestikket ville være det af mat stål fra Georg Jensen, tallerkenerne med guldkant og vandglassene dem af krystal som engang stod på julebordet hos mormor og morfar. For slet ikke at nævne den krystalskål som risalamanden blev serveret i, og som kun blev brugt til det formål og kun til disse højtider.
Det var intet andet en magisk!

Den stemning vil jeg så gerne give videre til Elouiza og skabe traditioner for min familie, ligesom min mor gjorde for os da vi voksede op.

 

 

Hjemme hos os er der dog ikke Georg Jensen bestik. Faktisk så tror jeg, at en tredjedel af vores gafler er kantinegafler fra farmands gamle arbejde. Glassene er ikke krystal, men dog stadig en “arvesag”. Vores bordpynt er en blanding af mærkevarer (vi har fået i gave) og alt godt fra Rema1000’s spothylder (det så den del, vi selv har købt!).

Men hånden på hjertet, så blev det faktisk en kæmpe succes!
Det var den hyggeligste aften og maden spillede max. Jeg er faktisk vildt stolt af mig selv, at jeg både klarede madlavning, bordopdækning, vasketøj og rengøring med et barn om livet og samtidig fik gjort mig selv klar og Elouiza (der endte med at ville have sat det samme hår som jeg selv, så det tog lige ekstra tid jeg ikke havde medregnet i min gøre-barn-klar-plan) når det var første gang, at jeg skulle forsøge mig med et helt julemåltid. (ja hov, jeg roste lige mig selv vildt meget!)

Så jeg var virkelig lettet og kunne nyde et dejligt måltid julemad sammen med min familie.

 

 

Julemaden bestod af to ænder.
Den ene lavet i ovn og den anden på rotisseri på grillen – begge selvfølgelig perverst proppet med æbler og svesker og smurt ind i andefedt fra deres kammerat, som blev tilberedt dagen inden, så der også kunne være julemad til frokosten i dag. De blev begge to helt perfekte!
Tilbehøret var den klassiske andesovs, hvide kartofler, to slags brunekartofler – fordi jeg foretrækker dem på glas (gisp!) og min familie kun spiser dem, som er lavet af aspargeskartofler, der er kogt og pillet – rødkål og franske kartofler.
Bum!

 

 

Så det var alt i alt en virkelig dejlig aften!

Nu bruger jeg lige formiddagen på bloggen mens Elouiza leger.
Jeg skal have skrevet vores nyhedsbrev, som skal sendes ud her til middag – Så hvis du ikke har fået skrevet dig op til det, kan du da lige nå at gøre det inden denne uges nyhedsbrev udkommer til middag.
Senere i dag skal vi så spise frokost med min søster og vores fælles veninde Mathilde.
Og så skal vi julehygge og lave havregrynskugler.
Julemusikken har spillet siden kl 07:00 i morges, så stemningen er helt i top.

 

Rigtig dejlig søndag til jer!

 

 

Kh E&A

#Verdensbedstebonus
#EogApåeventyr