Skiftedage…

Skiftedage…

 – Alex i morges ik, der legede mig og mor pirater inden jeg skulle i skole!
– Ej hvor lyder det sjovt! Hvor er mor fantastisk, at hun sådan gider at lege om morgenen!
– Det gider hun normalt heller ikke. Det kun de morgener hvor jeg skal hjem til jer. Jeg ved ik hvorfor..

Fredag er lig med skiftedag

I dag er det fredag. Det betyder, at det for E’s vedkommende er skiftedag.

Samværsordningen for E er en 7/7-ordning. Det betyder, at hun hver fredag skifter til en uge hos enten mor eller hos farmand og jeg.

Der er altid mange følelser, når det er skiftedag. Der er også mange måder at gøre tingene på. Bare i E’s to hjem foregår tingene helt forskelligt.

De sidste to år har vi kørt en rutine hjemme hos os, som passer så godt til os alle tre – og vigtigst af alt, så tilgodeser den E og hendes behov. E giver heldigvis meget udtryk for sine behov herhjemme, og nu hvor hun er blevet så stor, så er det muligt at tale med hende om de ting, hun har brug for. Så rutinerne er nogen, som vi har opbygget sammen med hende. Rammerne er sat af os, og så har hun kunnet komme med sin mening og ønsker. Det er så blevet til den rutine vi har nu. Den fungerer rigtig godt, og E er selv rigtig glad for den.

 

Vores rutiner og tanker omkring skiftedage får du her:

 

 

Torsdag (dagen før E kommer hjem)

Torsdag bliver brugt til forberedelse til en ny børneuge. Vi handler rugbrød, pålæg, 10-mads venlig mad og hvad der er brug for til hende, som vi ellers normalt ikke har i køleskabet.
Jeg vasker hendes sengetøj så det er rent og gør rent på hendes værelse – oprydningen har hun som regel selv klaret, inden hun tog til mor.

Med andre ord så bliver hjemmet gjort til en børnefamilies hjem igen.


Fredag (E kommer hjem)

På de fredage hvor E kommer hjem til os bliver hun hentet kl. 14:00, når hun har fri fra skole og så kører vi direkte hjem.
Vi laver ikke planer om fredagen, heller ikke spontane legeaftaler eller lignende, for vi synes hun skal have lov til at komme hjem og lande. Falde til ro og lige finde sig selv, nu hvor hun har skiftet hjem. Det er hun også meget glad for selv! Sidste gang hun kom hjem, havde farmand og jeg lyst til at tage på cafe – noget som E elsker – og vi spurgte hende om det var noget hun havde lyst til og var frisk nok til. Hun blev nærmest helt forarget over, at vi kunne finde på at spørge. Hun havde forventet, at vi skulle hjem. Det er den rutine hun kender og den rutine hun trives ved. Så vi tog hjem og farmand og jeg kunne glædes ved, at den rutine vi har skabt, er noget hun er så glad for og ser så meget frem til.

Som regel er det mig, der henter fra skole, når det er kl 14:00, og farmand kommer hjem ved en 17-tiden.

Rutinen når E og jeg kommer hjem er, at hun får et bad hvor vi vasker hår og kæmmer for lus (det har jeg lært af erfaring, er en god ide, når E kommer hjem) og så får hun noget afslappet tøj på.
Så har hun noget tid til at lege og slappe af, og så går vi sammen igang med at lave aftensmaden, som vi har planlagt til vores søndags-planlægnings-møde i den foregående weekend hvor Elouiza var her. Vi spiser oftest omkring 17-tiden hvor farmand kommer hjem, og Elouiza sover ofte før klokken er 18.30, fordi hun altid er så træt, når hun kommer hjem om fredagen. Har hun lyst, kan hun være oppe til en 19.30 – 20:00 tiden, fordi det er weekend, men ofte vil hun gerne selv i seng, fordi hun er så træt.

Vi har skabt nogle rigtig hyggelige rutiner omkring putningen, så Elouiza er faktisk rigtig glad for at gå tidligt i seng, fordi hun så gerne vil ligge og putte.

Vi er ret afslappede med aftensmaden om fredagen. Så vi kan godt finde på at hoppe i nattøjet alle sammen og tage aftensmaden med ned til sofabordet. Så spiser vi i sofaen mens vi ser familiefilm og putter med dyner. Elouiza ELSKER virkelig det her. Det giver også så meget nærvær, når vi ligger under dynerne alle sammen og putter og bare er sammen, uden at skulle være så meget på.

 

Når hun sover, så pakker jeg hendes tasker hun ud, som hun har haft med fra mor og vasker tøj og sørger for at få det hele pakket igen, så det kommer med retur. Så skal jeg ikke tænke på det resten af ugen.

 

 

Torsdag (dagen før Elouiza skal til mor)

Denne torsdag er også en dag uden planer eller legeaftaler. Det er der flere grunde til.

På det følelsesmæssige plan, så går Elouiza helt ned torsdag aften eller fredag morgen, hvis hun føler hun ikke har været nok sammen med os, dagen før hun skal hjem til mor. Hun har brug for utroligt meget nærvær denne dag.

Rent praktisk og i forhold til E’s ressourcer, så synes vi, det er rigeligt for hende at magte, at hun skal skifte hjem. Selvom det er hendes mor hun skal hjem til (eller os hvis det var den modsatte uge) så er det stadigvæk et helt andet liv. Nogle andre mennesker, et andet værelse, nogle andre rutiner. Noget så basalt som hendes jakke og sko skifter i princippet fra uge til uge – overvej hvor meget vores identitet er hængt op på det tøj vi går i. Og overvej så hvis vores egen garderobe skiftede hver uge. Noget så småt som læbepromaden og den kastanje, hun har samlet i skolen, som ligger i lommen, i den anden jakke, kan pludselig fylde vildt meget.
Det stadigvæk rigtig meget at skulle rumme for et barn på 7 år. Så vi synes, at det er vores ansvar at give hende de bedste forudsætninger hertil, når det er os hun er hos dagen inden.

Derfor er der altid ro på om torsdagen og tidligt i seng, så hun er så frisk og ladet op – klar til en nye uge hos mor, som så forhåbenligt kan starte på bedstevis.

Torsdag aften pakker vi sammen en taske med de ting hun skal have med hjem til mor.
Har hun haft tøj på hjemme fra mor, så får hun det på igen. Og ellers spæder jeg til med tøj herhjemmefra – og altid noget, der kan tåle ikke at komme retur, blive ødelagt, eller vasket forkert. Det har jeg lært at erfaring.

Jeg spørger hende altid om der er noget af hendes overtøj, hun skal bruge i mors uge, og så pakker vi det, som hun selv fortæller, hun gerne vil have med. Vi har altid reserve af alt, så vi ikke mangler noget herhjemme, hvis det ikke kommer retur.

Vi laver aldrig noget ekstraordinært omkring skiftedage. Rutinerne ligner dem for resten af ugen. Det, mener vi, skaber tryghed og stabilitet omkring E. I familier, der ikke er delte, ville man jo eller ikke gør torsdagen til noget ekstraordinært. Der ville hverdagene også ligne hinanden.

 

Putningen torsdag aften plejer altid at tage lidt ekstra tid, fordi Elouiza bliver ked af det. Der er mange følelser, der skal rummes. Vi er begyndt på en rutine hvor vi læser meditationer fra bogen i mit hjerte,
og det har faktisk, gjort putteseancen lidt nemmere denne aften.
Det er nogle virkelig fantastiske og kærlige børnemeditationer, som jeg varmt kan anbefale. Elouiza og jeg bruger meget de øvelser, der handler om at sende kærlighed til hinanden, og den øvelse hvor man siger “jeg fylder mit hjerte med kærlighed”. Som bogen anbefaler, så bruger vi dem, når vi skal være væk fra hinanden. Så ved Elouiza, at hver aften ved sengetid, så sender jeg kærlighed til hende, og hun kan sende tilbage til mig, hvis hun har brug for det.
Jeg er overbevist om, at hun nok skal hygge sig hjemme hos mor, og når den første aften lige er overstået, det er som regel den, der er den værste. Så skal hun nok også være helt okay og glemme alt om de her rutiner. Men de her øvelser har gjort meget for hende. Efter at hendes mor ikke længere tillader at hun ringer til os, når hun savner os, har det været rigtig svært for hende, at forstå at vi er lige i nærheden, og vi snart ses igen. Her har øvelserne været et rigtig godt redskab, og jeg har brugt dem til at give hende en følelse af, at vi er tæt på selvom vi ikke er sammen.

Torsdag aften, når Elouiza sover, så sender vi en update på ugen til mor.

 

 

 

Fredag (Når Elouiza skal til mor)

Morgenrutinerne er som de plejer at være.
Afskeden om morgenen i skolen er altid lidt sværere end de andre hverdage.
Vi laver også øvelsen fra “i mit hjerte” i bilen om morgenen på vej til skole, og det har givet flere gråd-frie afleveringer i skolen.

Det er en fin balance mellem at anderkende E’s følelser omkring skiftedage, men samtidig få hende til at tro på, at hun sagtens kan klare det. Og så er vi meget opmærksomme på at få sat det i et positivt lys, at hun skal hjem til mor.
Nogen gange vil hun virkelig ikke derhjem, men så er det fordi, der har foregået nogle ting derhjemme, som har gjort hende meget ked af det. De dage er lidt sværere. Men når det “bare” handler om, at hun kommer til at savne os, så er det bare ro på og is i maven. Og vigtigst af alt – ikke at lægge sine egne følelser og savn over på barnet!

Det helt okay, at hun kommer til at savne os, det betyder ikke, at hun ikke skal hjem til mor. For hun skal også være sammen med sin mor og have tid med hende. Børn har brug for begge forældre. Og vi kan ikke forvente af E, at det er nemt for hende. Så vi lærer hende at savn er helt okay. Det fordi vi elsker hinanden så højt. Men jeg sætter også altid ord på, at jeg ved hun bliver glad for at se mor, når først mor henter hende om eftermiddagen. Det tror jeg også godt hun selv ved inderst inde. Det bare det at sige farvel, der er lidt svært.

 

Skiftedage på helligedage og ferier

Når det er helligdage og ferie, foregår skiftene direkte fra hjem til hjem. Det komplicerer tingene en del, for skolen er et rigtig godt neutralt sted lige at mellemlande, inden der skiftes hjem.

Skiftene foregår som hovedregel omkring kl 10-11 om formiddagen. Det er for at undgå, at E når at blive for træt, for så bliver skiftet svært.

Lige som med de normale skiftedage, så sørger vi også altid for at dagen forinden har foregået i et roligt tempo og, at hun kommer i seng til tiden. Hvis vi skal noget dagen inden skiftet, så fortæller vi det til mor, så vi enten kan finde en anden skiftedag eller så hun er forberedt – og så er det jo op til hende, hvordan hun så gør, når E lander hos hende.

Det er som regel altid os, der kører frem og tilbage. Jeg tror jeg kan tælle på én hånd hvor mange gange mor har været forbi her indenfor de sidste 2 år.
I starten irriterede det mig meget, at mor altid skulle springe over hvor gærdet var lavest, men det mønster har jeg efterhånden lært at se igennem fingre med. For jeg vil ærligt hellere ligge og køre frem og tilbage end jeg vil have, at hun henter her. De få gange hun har hentet, har hun nemlig overskredet mine grænser ret meget.

 

Hvis I vil lave en lige fordeling med hente og bringe, så ville jeg anbefale, at I aftaler, at man henter hjem den dag ens samvær starter. For turen hjem kan også være fantastisk til at akklimatisere og forberede sig på at lande i det andet hjem.

 

 

Det er sådan skiftedagene foregår hjemme hos os.
Erfaringen fra rigtig mange skiftedage, har givet os en rutine, som fungerer rigtig godt hjemme hos os.
Du kan i øvrigt læse mine 5 bedste tips til skiftedagen lige her.

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh A