Vores familieplan for 2019!

Vores familieplan for 2019!

Reklame:
Familietid er en gave fra Designedeaning

 

 

“Sjovt nok så væltede det altid ind med motivation til en ny start for mig midt i oktober! Så der begyndte jeg i stedet min planlægning. Det kunne være for et år, en uge eller måske for et semester”

 

Der er ikke mange dage til, at vi vender kalenderbladet til et nyt år! En ny start!
Med nytåret følger nytårsforsætter – jeg ved ikke med jer, men jeg var selv typen, som med de bedste intentioner kunne lave nytårsfortsætter,. Det lykkedes mig at holde dem,  indtil et godt stykke ind i foråret, hvorefter luften ligesom gik lidt af ballonen og nytårsfortsætterne blev tabt på gulvet.

Jeg elsker at planlægge. Jeg elsker at have mål. Jeg elsker at have ambitioner.

Hvad jeg ikke elsker er, ikke at gennemføre de ting, jeg sætter mig for!

Efter en tid måtte jeg så bare erkende, at nytårsfortsætter ikke var noget for mig. Jeg kunne simpelthen ikke lade en bestemt dag diktere, hvornår jeg skulle starte mine ambitioner. Slet ikke når den dag var præget af tømmermænd grundet for lidt søvn og for meget mad (og der var engang hvor det nok også var på grund af for mange bobler, må jeg nok erkende!)

Jeg droppede nytårsfortsætterne!
Sjovt nok så væltede det altid ind med motivation til en ny start for mig midt i oktober! Så der begyndte jeg i stedet min planlægning. Det kunne være for et år, en uge eller måske for et semester. Det afhang af hvad jeg havde sat i fokus. Det vigtigste var, at det virkede for mig og jeg fik skabt den struktur jeg havde brug for.

Men en ting er at lave planer for sig selv, når man bor alene. Du har ingen at tage hensyn til og ingen forpligtelser. Noget andet er, når du indgår som en del af et større billede, i en familie – med barn!

Så kan det godt være, at du har lyst til at løbe en marathon på den Kinesiske mur eller bestige et bjerg i Asien, men du har en familie at tage hensyn til og koordinere med.

 

 

“Vi teamer op omkring alting! Hvis den ene af os har en drøm, når vi den kun, hvis resten af familien støtter op omkring den”

 

Siden farmand og jeg mødte hinanden har vi altid lavet planer for vores liv sammen. Det kunne være planer for en måned ad gangen, et år eller måske 5 år.
Planerne har omhandlet alt hvad vi ønskede at opnå – både personligt og sammen.

For bare 2 år siden boede vi i en sølle 2-værelses lejlighed på 42kvm uden døre. Vi sov på den mest skod sovesofa, størstedelen af E’s legetøj var købt på et loppemarked eller arvet.
Hver morgen cyklede vi fra Valby til Nordvest (hvor E’s mor boede dengang) for at aflevere E i børnehave, alt imens, vi på de kolde og regnfyldte dage drømte om en bil.

I dag bor vi i en 105 kvm nybygget lejlighed i Valby. Vi har en bil! Ea har sit eget værelse og hun har legetøj! Og vi har døre i lejligheden!

Den ene af os gør karriere (farmand) og den anden os er stadigvæk studerende (mig!).  Men alligevel kan det her lade sig gøre! Fordi vi er et team!

Vi teamer op omkring alting! Hvis den ene af os har drømme, når vi dem kun hvis resten af familien støtter op omkring dem.

 

 

TIP
Delebørn kan med fordel have deres helt egen Familietid, som kan pakkes med i tasken

 

I år er E blevet så stor, at hun begynder at kunne være med i planlægningen. For at tage planlægningen af vores familieårsplan for 2019 ned i børnehøjde, bruger vi “FAMILIETID” til at sætte rammen for vores planlægning. På den måde bliver vores planlægning ikke kun overskuelig men også visuel.
Kalenderen får lov til at stå fremme på køkkenbordet, så det bliver synlig for hele vores familie hvad hver enkelt måned indeholder.

Synligheden synes jeg især er vigtig!
Før i tiden planlagde farmand og jeg vores familieårsplaner i et excel-ark på computeren, som vi smed ind i en fælles mappe på google drev. Den metode ville ikke virke nu hvor vi gerne vil inddrage E. Hun ville glemme det til næste gang hun kom hjem fra mor, og så er hele ideen med den fælles familieplan gået tabt. Selv for farmand og jeg kunne planerne af og til gå lidt i glemmebogen, fordi vi ikke lige fik klikket os ind i mappen og blev mindet om vores mål.

Vi kan have mange forskellige mål for vores år. Et år ligner sjældent det foregående.
Nedenfor har jeg lavet en liste med nogle af de ting, vi har sat i fokus i vores 2019:

 

1. FERIE
Vi taget et kig på ferierne. Vi skal have holdt meget mere ferie sammen! Vores årlige ture til Tyskland (hos min far) i forbindelse med påske og jul, forsøger vi at forlænge. Påsken falder allerede i april, og her har vi i år valgt at rejse i næsten en uge, frem for kun en weekend som vi plejer. Alle vores ferier sammen skriver vi også ind i kalenderen, så vi alle – store som små – kan gå og glæde os sammen.

 

2. VELGØRENHED
En af de mål vores familie har sat for 2019 er at give mere til velgørenhed. Derfor har vi skrevet nogle “velgørenhedsdage” ind i vores FAMILIETID hvor vi skal lære om forskellige velgørenhedsorganisationer (eller hvad der måtte være altuelt) og derefter beslutte hvem vi vil støtte.
Vi vil gerne lære E værdien i at hjælpe andre, der har behov for det. Vi startede allerede så småt sidste år, hvor hun lærte værdien i at hjælpe en kammerat, at gøre noget godt for andre osv. – fx bagte vi chokoladeboller til hele hendes klasse, som hun havde med til at dele ud i skolen. I år bygger vi videre på det fundament vi lagde sidste år.

 

3. PERSONLIGE MÅL
I forbindelse med vores familieårsplan kigger vi også på personlige mål.
Hvad går vi og drømmer om hver især?
Hvad vil det kræve? Hvad vil det koste? Hvordan sparer vi op? Hvordan prioriterer vi?
Hvilken støtte har vi brug for, til at nå vores mål? Hvilke delmål skal der være undervejs?
Når mål og delmål er planlagt kan de noteres i FAMILIETID, så hele familien kan følge med og støtte op.

 

4. MAND&KONE TID
Selvom ønskesituationen ville være, at have E hjemme på fuldtid, så åbner det altså også op for rig mulighed for mand og kone tid, tosomhed og dates, i de uger hvor der er børnefri.

Vi har siden vi mødte hinanden altid været fantastisk gode til at prioritere hinanden og hinandens nærvær. Det falder os helt naturligt, fordi vi begge to har det samme behov for hinanden. Det vi til gengæld ikke har været så gode til er, at komme ud sammen.

I år var året hvor vi virkelig fik sat mange flere dates i kalenderen. Både de spontane og dem som krævede planlægning. Vi tog den endda så langt som at lave en lille runaway til Berlin i julen, så i stedet for den traditionelle juleaften med svigermekanikken, familie og julemad blev vores juleaften roomservice på et hotelværelse i Berlin..

Det korte af det lange er, at vi har sat det på planen, at vi skal have så mange oplevelser sammen som muligt inden vi selv får børn en dag. Nu har vi den mulighed, at vi kan rejse og tage ud, når E er hos sin mor.

 

5. PRAKTIK & EKSAMENER
Fordi jeg stadig er studerende kommer der perioder med praktik og eksamener, hvor der for mit vedkommende vil være lidt ekstra run på. Det er perioder hvor det bliver farmand, som kører til og fra skole, og hvor det måske oftere er farmand, der putter om aftenen end det er mig. Det er perioder hvor jeg ikke kan nusse lige så meget om E, som hun er vant til. Så det er uden tvivl altid en omvæltning.
Hvor meget vi end forsøger at planlægge os til struktur, ro og nærvær er det bare aldrig rart.

Til gengæld er det rart for os alle sammen, at vi kan få et overblik over perioderne – både så vi kan forberede os på hvornår de starter, men også glæde os til når de slutter, og vi kan komme tilbage til vores normale rutiner. Så det bliver også skrevet i vores Familietid.

Det helt geniale til disse perioder er, at der følger de smarteste piktogrammer med til Familietid. Elouiza er meget vant til min rutine, fordi det qua vores familiestruktur, er mig, der har styr på hjemmet og de praktiske ting omkring hende. Og hun trives ved dem. Derfor kan der godt komme lidt kriser og udbrud, når det bliver farmand, der tager over, fordi vi gør tingene forskelligt – men ikke mindst, lige godt. Jeg er sikker på, at piktogrammerne vil blive et godt værktøj for farmand og E, så de sammen kan skabe sig deres egne rutiner. Bag på piktogrammerne er der små tekster med sjov info eller gode spørgsmål, der ligger op til nogle gode samtaler. Jeg glæder mig til at se, hvad det vil give deres rutiner sammen.

 

6. HØJTIDER
En anden ting vi godt kunne tænke os at prioritere mere i 2019 er vores højtider.
Vi har taget et kig på hvilke traditioner vi ønsker at starte i vores voksenliv – for os og E, men også traditioner, som kan fortsætte, når vi engang får flere børn.
Vi kunne godt tænke os at have juletræ i december. Jeg er vokset op med at det først kom ind i huset og blev pyntet d. 23. december, og farmand er ikke vokset op med jul og juletræ, da de ikke fejrer jul i hans familie. Så hvad skal vores tradition blive?

Hvert år i december har vi vores årlige juleferie til Tyskland med E, men herudover kunne vi godt tænke os at skabe en tradition med hende, som hun skal være med til at planlægge. Hun er så stor nu, at hun er begyndt at forstå, at der foregår noget hjemme hos os, når hun holder jul hos mor. Især i år kom det til udtryk. Og selvom jeg ved hun nyder julen hos mor, så er hun stadig et barn og hun vil føle hun går glip af noget. Så det vil vi gerne sætte på planen.

Herhjemme fejrer vi til gengæld alle de muslimske højtider som Eid og Ramadan med E – og hun elsker det! Det er virkelig en hyggelig tid. Vi har allerede nogle faste traditioner forbundet hertil, som vi har ført videre fra farmands familie, men for at få det hele lidt mere ned i børnehøjde, vil vi også gerne lave vores egne sammen med E.

Påsken har vi styr på – den holder vi hvert år hos min far, og vi har E med hvert år. Her spiser vi påskebrunch og leder efter påskeæg i haven. Det er en tradition helt fra jeg var barn.

Så man kan vist roligt sige, at vi er en ret multikulturel familie herhjemme!

 

7. FØDSELSDAGE
En helt simpel ting som fødselsdage skriver vi også ind i vores Familietid – hele familiens, også mors! Farmand og jeg gør meget ud af, at E ikke skal føle at hendes to hjem er for opdelte. Så derfor kommer mors fødselsdag med i kalenderen, så E også kan gå og tælle ned til den.
Så er det også i 2019 – helt præcist d. 29 April, at farmand fylder 30 år, og ham kunne vi godt tænke os at fejre. Så det er også blevet prioriteret i vores familieplan.

 

8. ØKONOMI
Vi laver også altid en økonomisk plan for året. Det er Elouiza dog ikke en del af. Både farmand og jeg deler den holdning, at de voksnes økonomi ikke er noget hun skal kende til, så vi taler ikke om penge hjemme hos os, når E hører det.

Vi laver budget ret ofte herhjemme – igen i det famøse excel-program. Udgifter ændrer sig, så derfor ændrer vi også på budgettet i løbet af året. Men foruden budgettet laver vi også en økonomisk årsplan. Er der nogle investeringer i hjemmet, vi skal spare sammen til? Ferie? Store fødseldage? Osv.
Et eksempel kunne være det år vi skulle flytte ind i vores nuværende lejlighed. Der havde vi 6 mdr til at spare 60.ooo kr sammen til indskuddet, og den ene af os var stadig på SU (igen, mig!). Så det krævede teamwork og planlægning at komme i mål med det.

 

Nu er vores familieplan for 2019 i hus.

Ideen er, at vi ved udgangen af 2019, kigger vores plan igennem og ser om vi har opnået vores mål, før vi så kaster os ud i planlægningen af år 2020.

Jeg ser meget frem til at gøre E til en del af vores planlægning.
Inddragelse og følelsen af samhørighed styrker børns selvværd – det kan man læse side op og side ned om i det fleste psykologibøger om børns selvværd. Når børn inddrages – i hverdagen, i gøremålene, i planlægning hvor det er muligt – føler de sig vigtige. De føler deres bidrag er værdifuldt og det styrker deres selvværd.
Samtidig er jeg ret sikker på, at der kommer meget mere samarbejdsvilje ud af det, når E selv har været en del af planlægningen – for det er nu nogle fælles mål.
Jeg ved, at Elouiza elsker planlægning. Hun elsker møder. Og hun elsker, når vi gør ting sammen som familie, hvor hun er en vigtig del og ikke bare er med som en tilføjelse til farmands og min agenda. Så jeg er ikke et sekund i tvivl om at det, at vi inddrager hende i vores familieårsplan nok skal blive en succes.

 

 

Tak fordi du læste med!

Jeg vil rigtig gerne høre dine gode ideer til familieplanlægning og hvordan i gør hjemme hos jer!
Så har du lyst til at dele, så tøv ikke med at benytte kommentarfeltet.

Kh Alexandra