Fødsel på privatklinik – hvorfor har vi valgt det?

Fødsel på privatklinik – hvorfor har vi valgt det?

I er flere, som har spurgt ind til vores forløb på den private fødeklinik Storkereden. Både om hvorfor, vi har valgt det, hvad det koster og hvad forskellen er på hospital og privat fødeklinik. Det vil jeg forsøge at give jer svar på her.

 

Det hele startede egentlig med, at jeg havde talt med farmand om, hvor inderligt jeg gerne ville have en den samme jordemoder, til at følge os igennem hele graviditeten. Så man lærer hinanden at kende, og relationen er tryg under fødslens forløb. Af hvad jeg hører, så møder du forskellige jordmødre til konsultationerne på hospitalet, og under fødslen kan du opleve vagtskifte op til flere gange.
Det virkede bare helt forkert for mig, og min mavefornemmelse omkring det var bare ikke god.

For mig handler en fødsel om tryghed. Om at dykke ned i kroppen, at slå frontallapperne fra og finde helt tilbage til biologien. Det kunne jeg ikke forestille mig lade sig gøre på et hospital med lysstofrør, alarmer, der går og slanger og alt andet grej i væggene. Det var for mig ikke det rette miljø. Derfor forløb min næste tanke på hjemmefødsel.

Jeg havde hørt, at man til hjemmefødsel fik en jordemoder ud til sig, og derfor havde jordemoderen fuld fokus på dig, som fødende kvinde og skulle ikke pludselig forlade dig, for at hjælpe til på en anden stue. Det tiltalte mig. Men når nu, det er første fødsel og jeg ikke ved, hvad jeg går ind til, var jeg ikke helt sikker på, om det var for stort et spring at tage. Alle andre føder jo på hospital? Og hvad hvis noget går galt?

Så jeg gik på google og prøvede at undersøge mine muligheder, og fandt så den private fødeklinik Storkereden. 

 

 

Hvad er en privat fødeklinik?

En privat fødeklinik er, som jeg ser det, det tætteste du kommer på en hjemmefødsel, men i et mere kontrolleret miljø, og for vores vedkommende kun 400 m fra et hospital, hvis det skulle blive nødvendigt.

Vi har valgt Storkereden i Holdbæk.
Når folk spørger hvordan, der ser ud på klinikken, plejer jeg at svare, at det ligner lidt et meget hyggeligt instagram-hjem. Farverne er rolige pastelfarver i lyserøde toner. Der er stearinlys, babybilleder og hyggeligt nips rundt omkring. Jeg kunne sagtens finde på at indrette min stue på den måde, hvis farmand dog var lidt mere med på det lyserøde.

Når du træder ind i klinikken kommer du ind i et stort rum med et bord og fire stole under en lampe med hyggelig belysning. Så er der et lounge område med sofa og lænestole.

Klinikken indeholder to fødestuer med fødekar. Briksen er bygget til formålet og ikke en hospitalsseng, som du kender fra hospitalet. Der er også stearinlys på stuerne og virkelig flotte babybilleder på store lærreder. Der hænger et “baby bord” på væggen, som er et udklaps-puslebord med mulighed for at hjælpe baby med sug mm., hvis det skulle være nødvendigt. Men alt andet hospitals agtigt er gemt godt væk, og det hele ligner bare en god blanding mellem et hotel og en virkelig hyggelig lejlighed.

Min tanke, da vi blev vist rundt på klinikken var, at det egentlig er ret utrolig hvor lidt, der skal bruges til at føde en baby. Det err helt i stil med den overbevisning jeg har, om hvordan en fødsel skal forløbe.

Klinikken har også et andet rum, som ligner et soveværelse. Her står en dobbeltseng og der er pyntet med billeder og stearinlys. Rummet kan du og din partner bruge hvis I ankommer tidligt til klinikken – som vi blev fortalt, så har de jo kun ét fødende par ad gangen, så der er ikke den samme stress med at sende parret hjem. Jordemoderen har sit eget rum, hun kan gå ind og sove i imens eller trække sig, hvis I som par gerne vil være lidt alene. Rummet bruges også efter fødslen, hvor baby er født og amning skal etableres.

Jeg elsker det faktum, at far der også er plads til far i sengen. Jeg forestiller mig allerede hvordan farmand og jeg skal ligge der, med vores lille søn og masser af bar hud og lykke. Det glæder jeg mig virkelig til.

Afslutningsvis har klinikken et badeværelse med toilet og bad og et lille køkken.

Jordemoderen fortalte os, at det hele er til fri afbenyttelse for os som par, og vi bare skal føle os hjemme når vi er der, til fødslen.

 

 

Hvad koster det?

Storkereden har flere klinikker. Vi har valgt klinikken i Holbæk, af den grund, at der ikke er egenbetaling, ellers kunne vi have valgt en klinik i Gentofte, som er tættere på.

Klinikkerne i Holbæk og Slagelse er en del af region sjællands samlede fødetilbud, så alle gravide kan føde gratis på de klinikker, uanset hvor i landet du bor.

Klinikken i Gentofte har en egenbetaling på 25.000 kr.

Med i forløbet er jordemoderkonsultationer af en times varighed, fødselsforberedelseskursus, efterfødselssamtale og besøg af jordemoder i eget hjem.

Fødselsforberedelseskurset strækker sig over tre gange. Vi skal til fødselsforberedelse i maj, så når vi har været afsted, skal jeg nok skrive lidt om kurset også. Vi har kigget på privatfødselsforberedelse inden, at vi valgte Storkereden, fordi de jo efterhånden har skåret godt ned på hospitalets tilbud, og privat fødselsforberedelse kan hurtigt koste 3-4.000kr. Så det er altså penge sparet!

 

Hvem må føde på privatklinik?

Du skal selvfølgelig tale med både jordemoder og læge om dette, men generelt kan du have for øje, at der gælder de samme regler som ved hjemmefødsel. Du skal have en ukompliceret graviditet, baby skal vende med hovedet nedad og du skal føde vaginalt, det vil sige, at kejsersnit er ikke en mulighed. Får du svangerskabsdiabetes eller andre komplikationer, kan du altså ikke føde på privatklinik.

Det betyder jo også, at selvom vi på nuværende tidspunkt har planer om at føde på privatklinik, så kan vi jo risikere at skulle føde på hospital hvis lillebror ikke ligger med hovedet nedad op til fødslen. Det kan man jo aldrig forudsige. Men så har forløbet op til fødselen været virkelig trygt og roligt, og det er min overbevisning, at det også vil have en positiv effekt på fødslen.

 

 

Hvordan bliver man tilknyttet privatklinik?

Jeg ringede til klinikken allerede i uge 6 og forhørte mig, om hvordan det forholdt sig, hvis jeg gerne ville føde på privatklinik. Jordemoderen fortalte mig, at jeg skulle kontakte dem efter uge 8, og så ville jeg komme til en uforpligtende indledende samtale.

Det var vi så, på et eller andet tidspunkt mellem uge 8 og nakkefoldscanningen.
Ved den første samtale blev vi vist rundt på klinikken og fortalt om klinikkens muligheder og deres tilgang til fødsler. Vi talte om vores forløb i fertilitetsbehandling (den vender jeg lige tilbage til), om vi havde oplevelser fra tidligere fødselsforløb, der skulle bearbejdes (det jo kun farmand, der har oplevet det og det var kejsersnit, så fødsel er en ny ting for os begge.), hvorfor vi var interesseret i privatklinik og meget mere.

Man er velkommen til at tage hjem og tænke over ens valg, men vi var ikke et sekund i tvivl. Så vi takkede ja med det samme.
Proceduren var så, at vi blev opstartet. Vi fik en nogle forskellige papirer med hjem omhandlende ønsker til fødsel, en oversigt over de kommende konsultationer, lægebesøg og meget andet, samt besked om hvordan vi skulle kontakte Holbæk Hospital med hensyn til overflyttelse til dem, fordi vi nu ville være knyttet til Holbæk Hospital i stedet for Hvidovre Hospital.

Det jeg blev rigtig glad for var, hvor godt jordemoderen imødekom os i forhold til vores forløb i fertilitetsbehandling. Hun satte rigtig fint ord på den følelse, man har som gravid, når man i flere år har været i tæt kontakt med behandlingsstedet for at opnå graviditet og når graviditeten så er indtruffet, bliver man sluppet fri og er “normal gravid”, ligesom alle andre.

– Der er rigtig lang tid til første jordemoderbesøg og scanning, når man endnu ikke kan mærke liv og går rundt og er mega bange, kan jeg hilse og sige. Jordemoderen fortalte, at vi kunne lægge nogle ekstra konsultationer her i starten, hvor jeg fik mærket mave og lyttet til hjertelyd, for at gøre mig tryg. Det hjalp mig meget i den første tid, og var det hele værd selvom det var en lang køretur for de korte konsultationer. Men virkelig en fantastisk mulighed. Det betyder også, at med den indledende samtale og ekstra konsultationer, havde jeg allerede været i kontakt med min jordemoder 4 gange, på det tidspunkt hvor kvinder med samme termin, som jeg, blev indkaldt til deres første jordemoderbesøg.

 

Kan man få smertelindring på en privat fødeklinik?

Svaret er ja og nej. Fordi der ikke er en læge til stede, er det ikke muligt at give medicinsk smertelindring som fx epidural-blokaden, lattergas og hvad, der ellers lige findes. Men jordemødrene kan smertestille på andre måder, som akupunktur og lignede, i en anden retning end det medicinske.

Men det informerer de også grundigt om. Vi fik blandt andet at vide, at de har haft fødsler med kvinder, hvor de valgte at overflytte til hospital, fordi der var der brug for mere smertelindring. Det er et samarbejde mellem den fødende og jordemoderen at finde ud af det. Hospitalet er kun 400 m væk og jordemoderen følger med, og fungerer som en ekstra jordemoder sammen med jordemoderen fra hospitalet.

 

Vi har netop været til jordemoderkonsultation i tirsdags.
Emnet for denne gang var amning. Vi talte lidt om ønsker til amning og hvordan jeg forbereder mig godt. Jordemoder gav os nogle pjecer med hjem, som vi kan læse lidt i. Så fik vi igen mærket mave, målt størrelse på livmoder og hørte lillebrors hjertelyd. Det er jo altid dejligt at høre.

Afslutningsvis, kan jeg lige vise jer nogle billeder jeg tog fra klinikken i tirsdags. For at gøre dem blogvenlige, har jeg lige måtte skrue op for lyset, da billederne ellers var for mørke. Men forestil jer generelt dæmpet belysning og stearinlys-skær. Det er det, du bliver mødt af hos Storkereden.

 

 

Lounge-område

Fødestue 1 – fødekar

 

Fødestue 1 – Briks, baby-bord og jordemoderens redskaber

 

Rum med dobbeltseng

 

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra