Fødselsforberedelse – Er det bare vejrtrækningsøvelser eller hvad?

Fødselsforberedelse – Er det bare vejrtrækningsøvelser eller hvad?

I samarbejde med gravid.dk

 

 

Hvad har en Ballon, en tennisbold og en sur citron med en fødsel at gøre?
– Og handler fødselsforberedelse kun om vejrtrækningsøvelser?

Alt det, og mere til, får du svar på som deltager på Gravid.dk’s Mentale fødsels Bootcamp.

Jeg har de sidste fem uger brugt min onsdag aften i selvskab med Jordemoder Berit fra Gravid.dk og 10 andre skønne gravide kvinder på bootcampen. Kærligt guidet og holdt i hånden af Jordemoder Berit har de ti andre kvinder og jeg haft vores helt eget lille forum, hvor vi har talt om graviditet og babyer og fået et rum til tale om alt hvad, der rører sig.

Det har været den bedste oplevelse og med kun 6 uger til termin, har jeg en tryg og rolig følelse i kroppen omkring den forestående fødsel!

– Flere af kvinderne har delt skønne billeder og herlige fødselsberetninger efter Bootcampen. Alt imens jeg venter på lillemandens ankomt, vil jeg dele min oplevelse af Bootcampen med dig!

 

Jeg har forberedt mig ret meget til lillemandens fødsel i næste måned. Jeg er sådan lidt en videns-nørd og jeg kan rigtig godt lide, at være godt informeret. Jeg har læst alle Cana butterschøns bøger. Jeg har øvet vejrtrækningsteknikker fra Fantastisk Fødsel, læst bøger af jordemoder Debra Pascali og set alle fødevideoer, der kan streames på tv. Jeg ved virkelig meget om latensfase og veer, om smertelindring og ammeopstart. Jeg har læst om akut kejsersnit og UK fødsel – bare så jeg var forberedt og jeg har en liste klar med kontaktoplysninger til ammevejledere i tilfælde af, at det skulle blive nødvendigt.
Så jeg er mere end forberedt – ville man mene.

Men med alt den viden i baghovedet har jeg stadig følt, jeg manglede noget, for at give mig ro inden.
Jeg har hoppet frem og tilbage mellem følelsen af at have helt styr på det og føle mig rolig; og så at være virkelig meget i panik over at skulle presse en hel baby ud!

For mig har det uden tvivl været uvidenheden om hvordan, at jeg reagerer til en fødsel, der har bekymret mig mest. Min største bekymring er, at jeg går i panik eller på anden måde føler mig utryg og, at jeg så mister kontrol over situationen. Det har ikke krævet mange fødselsvideoer med kvinder, der giver op og skriger “Jeg kan ikke!”, før det gik op for mig, hvor vigtigt det er, at have styr på sit mindset.

Finder jeg mig selv i en situation lig de kvinder i videoerne, til lillemandens fødsel, så vil jeg gerne have nogle værktøjer til at kunne håndtere det og komme tilbage på sporet igen. Fødslen kan jeg ikke styre, den går, som den går og alle scenarier kan udfolde sig. Det har jeg sluttet fred med. Men uanset scenariet, så betyder det meget for mig, at jeg kan være rolig og have styr på mit mindset – Og her kommer vejrtrækningen mig altså lidt til kort.

 

 

 

Jeg blev derfor mega glad, da jeg fik en plads på Berits Mental Fødsels Bootcamp, og glædede mig virkelig til at komme igang. Jeg håbede på at Fødsels Bootcampen kunne give mig lige dét, der manglede til, at jeg kunne føle mig tryg og få en ro i maven.

 

Hvordan foregår sådan en online bootcamp rent praktisk? Og kan man overhovedet have fødselsforberedelse online?

 

Jeg skal ærligt sige, at jeg faktisk selv var lidt skeptisk over, at fødsels bootcampen var online. Der er jeg nok lidt gammeldags. Men de her corona-tider med nedlukning af Danmark, har jo lidt tvunget os alle – inklusiv jeg selv – til at være lidt mere nytænkende i vores måde at have kontakt på. Og da al fødselsforberedelse, hvor du fysisk skal møde op, er aflyst, så er online den eneste mulighed.

Men jeg kan med hånden på hjertet så sige, at det har fungeret SÅ godt og, at jeg uden tvivl ville vælge Fødsels Bootcamp’en igen – corona eller ej!

Det eneste minus var, at jeg ikke kunne give skønne jordemoder Berit en kæmpe krammer efter forløbet. For det havde jeg virkelig lyst til! Jeg tror jeg taler på alle de gravide deltageres vegne, når jeg siger, at det var helt vemodigt, da vi sagde farvel den sidste onsdag aften. Heldigvis er det med gensyn efter fødslen – For Bootcampen indeholder også en opsamlende efterfødselssamtale. Så det kan jeg se frem til!
Lige nu underviser Berit fra de varme himmelstrøg på Malta, men jeg har sagt til hende, at jeg ringer efter hende til min næste fødsel – nu jeg ved, at hun har planer om at lande i Danmark igen!

 

 

“Pssst… Vil du også med på bootcampen?
– Link til giveaway sidst i blogindlægget!”

 

 

Forud for Bootcampen modtog jeg nogle forberedende mails og besvarede nogle spørgsmål.
Allerede her, følte jeg, at jeg skabte en relation til Berit, fordi hun lærte mig bedre at kende og jeg ikke bare var en tilfældig deltager på et fødselsforberedelseskursus. Samtidig sørgede hun for at skabe en relation mellem os deltagere på holdet, ved at lægge op til, at vi introducerede os for hinanden. Det var også ret hyggeligt! Ved første “møde” introducerede Berit også sig selv, så vi kendte hende, og det er uden tvivl, at hun er en ildsjæl, der brænder for at formidle sin viden, til gravide kvinder. Tak for det Berit!

Selve kurset er forløbet online ved live videoer hvor alle os deltagere har kunne stille spørgsmål og deltage aktivt, selvom det var bag en skærm. Det har faktisk været et kæmpe plus, at det var online – af flere grunde! (Så ja, jeg er med på den moderne teknologi nu!)
For det første kunne kurset ligge lidt senere på dagen, så det ikke krævede, at jeg skulle tage fri fra studie eller få passet E eller hvad, der nu ellers lige stod på programmet midt om eftermiddagen. For det andet kunne jeg bare ligge og flade den i sofaen under dynen med høretelefoner i ørerne. Det var rigtig rart! Især fordi jeg igen er blevet ramt af en enorm træthed her i sidste trimester. Så det var dejligt ikke at skulle ud af døren og møde op et eller andet sted, hvor man skulle forholde sig til en masse andre par.

Som en bonus var var farmand så sød, at han, når jeg “var til fødselsforberedelse” sørgede for fodbad og fodmassage til mig – Det tip er hermed givet videre!

 

 

 

 

Fødsels Bootcampen har jeg modtaget noget rigtig brugbart materiale fra Berit, der understøtter den undervisning hun har givet os. Jeg er blevet guidet i alt lige fra hvordan man laver en god (og realistisk) ønskeliste til fødslen til hvordan jeg bliver i et udviklende mindset under hele fødslen, og hvordan jeg skal takle de udfordringer, jeg møder under fødslen. Det har jeg arbejdet videre med og brugt til jordemoderkonsultationerne med min egen jordemoder – hun blev selv ret interesseret i det, og ville gerne høre, hvor jeg havde været til fødselsforberedelse henne. Jeg kunne så gladeligt fortælle hende om Berit, som så viste sig at være en tidligere arbejdskollega til min jordemoder. Det er da lidt sjovt.

Jeg synes selv, at det er helt vildt spændende det her med at kunne arbejde med sit mindset. Jeg tror på, at ens mindset har meget at gøre med, hvordan man oplever sin fødsel. Uanset om den går lige efter bogen eller ender med at være en kompliceret en af slagsen. Jeg tror på, at sidst nævnte, stadig kan være en rigtig god oplevelse, hvis du har styr på dit mindset.

Så det har jeg været rigtig glad for at få nogle gode redskaber til!

Berit har lært mig, at det handler ikke om fuldstændig at overgive kontrollen til en fødsel. Det handler om at have styr på sin selvkontrol og lade kroppen arbejde, én ve ad gangen.

Nu har jeg samlet alle de brugbare noter, jeg har taget og udformet en god fødselsplan, hvor jeg har taget stilling til alt lige fra smertelindring til K-vitamin sprøjte. Så sent som i dag, var jeg til jordemoderkonsultation, og min jordemoder var meget begejstret for de papirer, jeg overrakte hende, for som hun sagde, så gav det hende et rigtig godt billede af hvem, jeg er, og hvordan hun bedst kan hjælpe mig. Også i tilfælde af, at vi bliver overflyttet til hospital og skal føde med en ukendt jordemoder – så er mine noter et godt redskab for den nye jordemoder.

 

Jeg har stadig 6 uger til fødsel, så jeg arbejder videre med de værktøjer Berit har givet mig. Det er nemlig sådan, at jo mere du arbejder med mental træning jo bedre forudsætning får du.

Berit fortalte om et studie – hæng mig ikke op på deltaljerne – men det var vidst noget med nogle sportsudøvere. Her var tre grupper: En kontrol gruppe, som ikke foretog sig noget. En gruppe, som øvede sportsgrenen flere timer hver dag. Og en gruppe, som kun visualiserede sig sportsgrenen og trænede mental træning. Gruppen, der udførte den fysiske træning forbedrede sig med 24%, mens kontrolgruppen sjovt nok hverken forbedrede sig eller blev dårligere. Det interessante var så gruppen, der trænede mental træning og visualisering – de forbedrede sig med 23%. Altså næsten lige så meget som gruppen, der udførte den faktiske træning.

Man kan jo ikke træne at føde, sådan rent fysisk. Det giver lidt sig selv.
Men med det her studie i baghovedet, giver det SÅ god mening, hvorfor det er absolut relevant at få styr på sit mindset og “træne” mentalt op til fødslen, for der er bestemt meget at vinde på det.

 

 

GIVEAWAY!

 

Jeg har fået lov til at udlodde en plads til en af jer dejlige læsere her på bloggen til Juni-Bootcampen!
Du deltager i konkurrencen her!
– Send også gerne budskabet videre, hvis du kender en veninde, en søster eller en helt tredje, som du tænker kunne have glæde af at deltage på Mental Fødsels Bootcampen.

Hvis du gerne vil sikre dig en plads på næste bootcamp, kan du booke direkte via dette link.

Vinderen findes efter kristihimmelfartsferien – Mandag d. 25 maj!
Held og lykke!

 

 

 

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra