Frislæsning for øvede – Boganmeldelse

Frislæsning for øvede – Boganmeldelse

 

Vi er efterhånden nået rigtig langt efter, at E knækkede læsekoden sidste sommerferie.

 

Frilæsningen glider nu af sig selv, og vi et nået til næste niveau – at fokusere på handlingen.

E kan læse nogle virkelig svære ord efterhånden, men der er meget stor forskel på, om hun læser ordene eller, om hun læser den egentlige handling.

Bøgerne bliver sjovere at læse, når hun får mulighed for at fordybe sig i handlingen. Det kender vi alle sammen. Derfor er vi nu gået i gang med nogle frilæsningsbøger, der ligger under det lix-niveau hun normalt læser på, og i stedet har vi så fokus på handlingen i historien.

Det gør vi ved at lave boganmeldelse.

 

 

Vi laver max 1 boganmeldelse pr uge. Og vi laver kun boganmeldelse hvis E – og jeg selv – er friske og oplagte så det stadig kan være hyggeligt. Det er vigtigt, at det bliver en succes, da vi gør de her tiltag herhjemme, for at styrke E’s tro på sig selv i skolen. Så vi hygger altid med te, rolig musik, kiks og andet, der kan gøre det til en hyggelig stund.
(Læs hvordan og hvorfor vi laver lektiecafe her)

 

Jeg har lavet nogle kopiark, som jeg har samlet i en mappe, og så vælger E selv hvilken bog, hun gerne vil lave boganmeldelse på.

 

Ved at lave en skriftlig boganmeldelse, træner vi flere forskellige ting:

 

1.
Vi træner skrivning, fordi E skriver boganmeldelsen i hånden. Ved boganmeldelsen får hun støtte til sin skrivning, da mange af ordene står i bogen i forvejen.

 

2.
Vi træner at slå op i en bog og finde information om forfatter, forlag, sidetal og mere.

3.
Vi træner hukommelse i og med, at hun skal huske handling, hovedpersoner og vigtige bipersoner. Hun har allerede lært om hovedperson og biperson i skolen, så vi følger blot op på det, hun har lært.

4.
Vi træner at genfortælle handlingen med de detaljer, der skal med, hvis man fortæller om bogen, til en person, der ikke har læst den.

 

5.
Vi træner at tage noter, da E ofte har et papir liggende ved siden af, til at nedskrive de vigtigste ting, hun læser, så hun kan huske dem.

 

Så der er rigtig meget at hente, selvom vores oprindelige formål egentlig kun var at træne E’s skrivning.

Til formålet bruger vi bare et helt simpelt kopiark, som jeg selv har lavet.
I kan downloade det her:

Boganmeldelse 1-2 klasse (1).

 

 

Inden vi nåede til de skriftlige boganmeldelser, har vi arbejdet os op i små dele.

Først begyndte vi at læse hele forsiden, når E læste højt for mig, eller når jeg læste højt for hende.
Så læste vi både forfatterens navn, bogens titel og forlaget.

Når vi havde læst frilæsningsbøger sammen, så fortalte E om handlingen til farmand ved aftensmadsbordet. I starten var det rigtig svært for hende at huske, fordi hun brugte mange kræfter på at læse ordene korrekt. Men jo bedre hun blev til at læse, jo nemmere blev det.
Derfor vil min personlige anbefaling være, at gå et par niveauer ned i Lix-tal, når I kaster jer ud i boganmeldelser.
Når bogen er nemmere at læse, er det også nemmere at fokusere på handlingen. Og det er stadig rigtig god træning.

 

 

TIP
Vælg gerne nogle korte bøger, der kan læses inden for en overskuelig tidsramme – fx på max to dage (2x 20 minutter). Så er det nemmere at huske handlingen og boganmeldelsen bliver et sjovere og mere overskueligt projekt. Er I i gang med en spændende bog, som er lang, kan I lave boganmeldelsen på et enkelt kapitel i stedet.

 

 

 

At læse nemmere frilæsningsbøger er også en god måde, at gøre frilæsningen sjov.
Når bøgerne er nemmere giver det mulighed for at øve betoningen af ordene og øve stemmeføring, når forskellige personer i bogen taler.

 

Gode måder til at finde gode frilæsningsbøger er biblioteket, bogklubber, loppemarkeder, boghandlen og skolen. Man gange kan dit barns dansklærer give gode ideer til emner og bøger til den målgruppe, dit barn er.

Tip
Gør frilæsningen attraktiv, ved at indrette børneværelset med bøgerne nemt tilgængelig og god mulighed for en hyggestund.
Se hvordan vi har gjort her.

 

 

(Reklame)
De næste tre måneder tester vi bøger for forlagene Alvilde og Albert i samarbejde med momstertest. Det har vi sagt ja til, fordi vi elsker bøger og det passer så fint sammen med, at jeg lige stod og overvejede om jeg skulle melde E ind i en bogklub eller hvad jeg skulle, for at finde ny inspiration.

Jeg kan afsløre så meget som, at forlaget Alvilde laver nogle rigtig skønne bogpakker, du får tilsendt hver måned. I de næste tre måneder modtager vi månedens bogpakke fra forlaget og jeg har fået en rabatkode jeg kan dele med dig. Så hold endelig øje her på bloggen!

Vi er allerede gået i gang med at læse bøgerne, vi har modtaget fra forlaget Albert. Det er serien “små mennesker, store drømme”. De bøger er jeg meget imponeret over! Hvorfor, kan du læse om i næste uge.

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra