Hæklede ammeindlæg

Hæklede ammeindlæg

Genanvendelige ammeindlæg i lanolin behandlet uld er en super god ide!
Ikke mindst fordi vi sparer en masse plastik ved at droppe engangs ammeindlæggene, men uld ammeindlæggene er samtidig også gode til at holde brystet varmt så man forhindrer brystbetændelse, det kan laves i alle størrelser og ved at lanolinbehandle så undgår man også lækager.

Et enkelt sæt uld ammeindlæg koster omkring 120kr, så der er mange penge at spare ved at lære at hækle selv. Alt afhængig af hvilken størrelse ammeindlæg du vælger, kan der laves mange ammeindlæg på en enkelt rulle garn.

Hækleopskriften er egnet til nybegyndere. Jeg brugte rigtig meget youtube da jeg lærte at hækle, og du vil kunne finde alle teknikkerne fra opskriften på youtube.

 

Jeg har lavet tre forskellige størrelser. De mindste er på størrelse med almindelige engangs ammeindlæg. Sættet i mellemstørrelse er ca. på størrelse med de ammeindlæg jeg har fra Joha.

Opskriften er i princippet den samme for alle ammeindlæggene. Garnet brydes var tidligere ved de mindre ammeindlæg. Så når du først har fået styr på opskriften, vil du i princippet kunne bryde garnet efter hvilken som helst omgang, du foretrækker, og få præcis den størrelse, du ønsker.

 

 

Det skal du bruge

Uld garn
Hæklenål
Saks
Stoppenål
Maskemarkør

 

Til lanolinbehandling
Lanolin
Parfumefri shampoo

 

Garntype

Jeg har hæklet med en forholdvis tyk garntype – Drops Nepal Garn Mix – i farverne 0517 mellemgrå og 8912 blush og en hæklenål str. 4,5 mm. Det var lige hvad jeg havde liggende at garn og nål.

Jeg vil dog anbefale 100% uld og gerne noget blødt merino uld. Jo tyndere garn du kan finde, des finere i struktur bliver dine ammeindlæg. Du behøver ikke gå så meget op i strikkefasthed og alle de andre oplysninger, når du finder garn, til denne opskrift.
Find noget garn, der er 100% uld og tyndt i struktur, og kig efter hvilken størrelse hæklenål, der anbefales. Så er du godt igang.

 

Forkortelser

omg 
Omgang

m
Maske

fm 
Fastmaske

2 fm i en m
Her skal du lave to fastmasker i samme maske. På den måde bliver omkredsen på dit hækleprojekt hele tiden større.

( )
Tallet i parantes i slutningen af en omgang fortæller hvor mange masker du i alt skal have når du har hæklet omgangen. Brug eventuelt en maskemarkør til at markere starten på hver omgang.

**
Stjernerne betyder, at du skal gentage det, der står skrevet imellem stjerner x antal gange.

 

Hækleopskrift 

NB! I denne opskrift forskydes alle udtagningerne i de ulige omgange, for at ammeindlægget skal blive rundt. Hvis udtagningerne ikke forskydes vil ammeindlægget blive sekskantet.

Omg. 1
6 fm i magisk ring (6)

Start med at lave 6 fastmasker i en magisk ring – brug evt youtube!

Omg. 2
*2 fm i hver m* x6 (12)

Nu hækler du 2 fastmasker i hver af de 6 masker indtil du har i alt 12 masker. Så sætter du din maskemarkør så du ved hvor du starter og slutter en omgang.

Omg. 3
*1 fm, 2 fm i en m* (18)

Nu hækler du 1 fm i den første maske. I den næste maske hækler du 2 fm. Sådan fortsætter du hele vejen rundt. Du skal ende med at have 18 masker.

Omg. 4
*2 fm, 2 fm i en m* (24)

Nu hækler du 1 fm i den første maske, 1 fm i den næste maske og i den 3. maske hækler du så 2 fm i samme maske. Så nu laver du dine udtagninger på hver 3. maske hele vejen rundt og skal ende op med i alt 24 masker. Det her er princippet for opskriften så næste omgang vil hedde *3 fm, 2 fm i en m* og så er det i hver 4. maske du laver din udtagning med 2 fm i samme maske.

Omg. 5
1 fm, 2 fm i en m, *3 fm, 2 fm i en m* x5, 2 fm (30)

Nu hækler du 1 fm i den første maske, 2 fm i den næste maske. Så laver 5 runder af *3 fm, 2 fm i en m* – det er samme princip som omg. 4, men udtagningen ligger nu på hver 4. maske. Så slutter du af med 2 fm og skal ende med 30 m i alt.
Det er bare den 6 runde der er blevet delt op så du laver din udtagning forskudt.

Omg. 6
*4 fm, 2 fm i en m* (36)

Omg. 7
3 fm, *5 fm, 2 fm i en m*x5, 2 fm (42)

 

Her bryder du garnet hvis du vil lave de små ammeindlæg. Ellers fortsætter du.

 

Omg. 8
*6 fm, 2 fm i en m*(48)

Omg. 9
4 fm, *7 fm, 2 fm i en m* x5, 3 fm (54)

Omg. 10
 *8 fm, 2 fm i en m* (60)

Omg. 11
5 fm,  *9 fm, 2 fm i en m*x5, 4 fm (66)

 

Her bryder du garnet hvis du vil lave de mellemstore ammeindlæg. Ellers fortsætter du.

 

Omg. 12
 *10 fm, 2 fm i en m* (72)

Omg. 13
6 fm,  *11 fm, 2 fm i en m*x5, 5 fm (78)

 

Her bryder du garnet hvis du vil lave de store ammeindlæg.

 

Bryd garnet og sy enderne ind med en stoppenål.

 

 

 

Lanolinbehandling

Lanolinbehandlingen er det, der gør, at ammeindlæggene holder tæt. Den lanolin, jeg bruger er Urtegaardens Lanolin, og kan også bruges som brystvorte creme.

Du koger 1/2 liter vand og kommer det i en skål. Tilsæt en 1/2 teske shampoo og rør det ud med et piskeris. Til sæt en spiseske lanolin og rør også det ud. Blandingen bliver hvid, når det er helt opløst.
Fyld resten af skålen op med varmt vand og rør det rundt.

Kom ammeindlæggene i. Pres dem forsigtigt ned under vandet med piskeriset. Lad dem ligge mens vandet køler af. Gerne op mod 12 timer første gang. Når du efterbehandler kan du nøjes med 2 timer.

Når du skal tørre ammeindlæggene kan du rulle dem i et håndklæde for at presse væsken ud og bagefter ligger du dem til at tørre fladt på et tørt håndklæde. Du må ikke vride dem eller hænge dem op, da de så vil miste deres facon.

Når amme indlæggene ikke længere holder tæt, er det tid til en ny behandling.

 

 

God fornøjelse
Kh Alexandra