Hvorfor fejrer vi påske?

Hvorfor fejrer vi påske?

Påsken er i sin oprindelse en jødiske fest, kaldet pesach, hvor jøderne fejrer deres udfrielse af Egypten.

I Kristendommen handler påsken om Jesu opstandelse fra graven. Påskesøndag falder 7 uger efter fastelavn. Forinden har den 40 dages lange faste stået på. Der er især 4 vigtige dage forbundet med påsken: Palmesøndag, Skærtorsdag, Langfredag og Påskesøndag.
Her får du et hurtigt crash course til disse særlige dage:

 

Palmesøndag
Påskeugen begynder med palmesøndag, ugen inden påskesøndag. Her ridder Jesus ind i Jerusalem på et æsel, for at opfylde en profeti. Han får en modtagelse af det jødiske folk, som er en konge værdig. Folket smider deres kapper og palmeblade på jorden, foran Jesus så han ikke skal ride på den beskidte jord. Deraf navnet Palmesøndag.

 

Skærtorsdag
På skærtorsdag spiser Jesus et sidste måltid med sine 12 disciple, inden han forrådes af Judas med det meget kendte “Judas kys”. Ved dette måltid fortæller han, at brødet og vinen, som de spiser og drikker, skal symbolisere det offer han vil bringe med sin død. Jesus vasker også sine disciples fødder og deraf kommer navnet Skærtorsdag, fordi “skær” betyder “ren”.
Jesu disciple forråder ham samme aften og Jesus bliver taget til fange af romerne. Det er Judas der laver en aftale med ypperstepræsterne om, at han for nogle sølvmønster vil udpege Jesus med et kys. Deraf kommer Judaskysset, som et ét af de fem berømte kys i biblen.

 

Langfredag
Dagen efter skærtorsdag – altså langfredag – bliver Jesus korsfæstet og dør på korset.
Han skal dømmes af Pontius Pilatus, som først nægter at dømme Jesus, men sidenhen bukker under for folket. Jesus bliver pisket og iført en tornekrone.
Han går via “smertens vej” gennem Jerusalem til Golgatahøjen, hvor han bliver korsfæstet.
Han begraves i en hule, med en meget stor sten foran.


Påske søndag
Påskesøndag, da Maria Magdelene kommer for at besøge Jesu grav, er Jesus væk.
I stedet finder Maria Magdelene en engel, der fortæller hende at Jesus er genopstået fra graven.
Påske bliver derfor en glædens dag.

I dag kender vi påske som en helligdag i foråret, som vi fejrer med gækkebreve og påskeæg. Symbolerne på påske er påskeharen, påskelammet og forårsblomsterne der springer ud.
Herhjemme handler påsken om familie. Fordi vores påske altid fejres med en lille weekendtur til Tyskland, for at besøge min far.

Hvad har i af påsketraditioner?

 

 

 

God påske og tak fordi du læser med!

Kh E&A
#Verdensbedstebonus
#mormedbonusdk