Hvorfor fejrer vi Ramadan?

Hvorfor fejrer vi Ramadan?

Her på siden finder du et crash course til Ramadan og den muslimske faste. Jeg er langt fra ekspert,
og jeg har også skåret lidt på detaljerne, for at det skulle være lidt lettere at læse sig igennem, i håb om at give et lille overblik over Ramadan og den muslimske faste. 
God fornøjelse, og tak fordi du læser med!

Wakf. Det islamiske trossamfund, Dortheavej NV


Ramadan måned
Ramadan er det arabiske navn for den 9. måned i den islamiske kalender, som hedder Hijri-kalenderen. Der er 12 måneder på et år, ligesom der er i solkalenderen, som vi følger.

Hvert år rykker Ramadan måned ca. 11 dage frem. Derfor vil man både kunne opleve Ramadan måned i vinterhalvåret og andre gange om sommeren osv.
Ramadan måned starter fra den nat, der er nymåne og fortsætter til næste nymåne. Ny månen skal være set af to uafhængige personer, for at erklære starten på Ramadanen. Når nymånen er set, er næste dag, den første dag i Ramadan og derfor også den første faste dag.
Næste gang der er nymåne er ramadan slut. Ramadan varer ca. 29-30 dage.

Ramadan – Fasten
Ramadan måned, er den måned hvor muslimerne faster, og derfor bruges navnet Ramadan også om fasten. I forbindelse med fastelavn og påske lærte vi om den Kristne faste, og hvis du har læst disse blogindlæg har du måske opdaget, at der er nogle ligheder af og til.

Fasten starter fra solopgang og slutter ved solnedgang. Når solen er fremme forsøger man at holde fasten – det vil sige, at afholde sig fra mad og drikke blandt andet.
Fasten er kun for de raske, som kan holde til at faste. Hvis du er syg, er gravid, tager medicin eller på anden måde udfordret, skal du ikke faste. Der er masser af undtagelser. For fasten handler ikke om at have det hårdt. Det handler om at renhed af sindet og kroppen, da fasten også har mange fysiologiske fordele.


Iftar-måltidet ved solnedgang
Når solen går ned indtaget Iftar måltidet. Det er altså ikke tilladt at forlænge fasten flere dage i træk. Fasten skal brydes hver aften ved solnedgang. I de timer, hvor man må spise skal man bestræbe sig på at spise og drikke tilstrækkeligt for at opretholde et fysisk velbefindende. Der findes mange guides på nettet til hvordan du skal spise i Ramadan måned, for at din krop er nok ernæret.

De fleste muslimer bryder fasten med en dadel og et glad mælk ved iftar-måltidet.


Fasten – fysiologisk
Der er mange fysiologiske fordele forbundet med at faste, hvis man er ved godt helbred og ikke tager medicin. Blandt andet afgiftning af kroppen fordi nogle af de organer, der er optaget året rundt med mad og fordøjelse, får længere hvileperioder.

Jeg vil anbefale denne fantastiske pdf “Ramadanen og dit helbred” fra Dansk Islamisk Trossamfund, hvis du er interesseret i at læse mere om mad og kroppens fysiologi under Ramadanen. PDF’en er også meget brugbar hvis du bare generelt er interesseret i sundhed eller selv køre faste i forbindelse med træning, kostplan, 5:2-kuren osv. (Ja, faste er meget mere udbredt end man lige går og tror).


Ramadanen – Spirituelt
Ramadan er en af de fem søjler i Islam – de andre fire et Trosbekendelsen, Bønnen, Almissen og Pilgrimsrejsen. Ramadan handler om at komme tættere på Gud gennem bønner, velgørenhed, læse i koranen, gode vaner, taknemmelighed, mm., og tage yderligere afstand til hvad Gud har gjort forbudt som bagtale, lyve, misundelse, begær, materialisme mm.
På den måde handler Ramadan ikke kun om en renhed og afgiftning af kroppen, men også renhed og afgiftning af sindet.


Eid-ul Fitr
Når Ramadanen er slut fejrer man den næste dag en højtid kaldet Eid-ul Fitr (Lille Eid).
Mange samles til fælles bøn og morgenen og besøger i de næste par dage familie og bekendte for at ønske dem “Eid Mubarak” (Tillykke og ønske om en velsignet Eid).

I Islam fejrer man to højtider kalder Eid. Den lille Eid (Eid-ul Fitr), som fejrer Ramadanen og Store Eid (Eid-al Adha) som ligger ca. to måneder efter og fejrer profeten Ibrahims (Abraham) villighed til at ofre sin første fødte søn Ismael. Ibrahim når ikke at ofte sin søn, da Gud skænker ham et lam han kan ofte i stedet. Derfor er lammet eller Eid-fåret en af symbolerne, der pyntes med ved Eid.

Så er der vidst bare tilbage at sige “Ramadan Mubarak” og “Eid Mubarak”

 

Tak fordi du læser med!
Kh A

#Verdensbedstebonus
#mormedbonusdk