It’s tummy time! – Første træning med baby!

It’s tummy time! – Første træning med baby!

Reklame for Kids-World.dk

 

 

Noget jeg glæder mig rigtig meget til, når lillebror kommer, er alt den bevægelse og “træning” vi skal lave sammen. Jeg glæder mig til at følge hans udviklingstrin – se ham smile for første gang, se ham ligge på maven, holde sit hoved selv og alting.
Jeg kan huske, at vi på fysioterapistudiet havde noget undervisning om babyers udvikling engang, og det synes jeg bare var så spændende. Så med udgangspunkt i det, og de anbefalinger jeg har fundet rundt omkring, har jeg nu erhvervet mig de første redskaber til træningen med lillebror.

 

 

 

 

Den første tid med lillebror, handler selvfølgelig om at lære ham at kende, om amning og en masse hud mod hud. Men selv i den her periode udvikler han sig helt vildt.

En ting jeg især synes var spændende at lære om, er babyers syn. Eksempelvis det faktum, at de i starten kun kan se skarpt de første 20-30 centimeter, svarende til afstanden til mors ansigt, når man ammer.
En anden sjov ting er, at de i starten kun kan se kontraster. Først efter en måned kan din baby se farver.

Det har jeg haft i tankerne, når jeg eksempelvis har fundet aktivitetsophæng og ophæng til barnevognen. Lamaze er et mærke, der laver rigtig mange fine og farverige ting til baby’er, som netop har nogle gode kontraster, og det er fra dette mærke, at vi har fundet lillebrors barnevognsophæng.

 

 

 

Mavetræningen er en to-do med en baby. Barnet skal udvikle sine nakke- og rygmuskler, så det kan lære at bære sit hoved selv.
– Men vidste du godt, at lige når et barn bliver født, så har barnet nogle reflekser, der gør, at barnet inden for en periode på de første to timer (plus/minus) kan holde sit hoved selv?
Jeg har læst et sted – jeg husker ikke lige hvor – at babyer faktisk har så veludviklede reflekser, at de i princippet ville være i stand til selv at kravle op på mors bryst og søge brystet. Ret vildt ikke? Jeg kan huske at der med denne tekst blev delt et billede at et nyfødt barn, der lå på sin mors bryst og løftede sit hoved selv. Det altså ret utroligt!

 

Jeg tænker at den første “mavetræning” med lillebror, bliver hud-mod-hud, hvor kan ligger på enten min eller fars brystkasse og masse laid back amning, hvor han også ligger på maven.

Når han er et par uger, vil jeg så småt begynde at ligge ham lidt på maven på puslebordet.
Dertil har jeg fundet er rigtig fint spejl, fra Done By Deer. Det er et aktivitetsspejl, så det er blødt og kan ikke smadre, og fyldet omkring spejlet indeholder pivedyr og andet materiale, som bl.a. knitrer og på anden måde stimulerer barnet. Det bliver dog først relevant senere, når han selv kan sidde med spejlet. Men det jeg synes var smart ved det her spejl var, at det kan stå selv. For så kan jeg bruge det i flere sammenhænge, og ikke kun ved pulsebordet. Jeg har nemlig et par ideer til mavetræning, som jeg gerne vil afprøve.

 

 

 

 

Foruden mavetræning ved pulsebordet har jeg nemlig to andre ideer i tankerne.

Den første fik jeg anbefalet af en anden mor – de havde lagt deres baby på en dyne på spisebordet, når de spiste. Så fik hun trænet at ligge på maven, og hun havde en masse spændende at kigge på, fordi forældrene sad og spiste og der skete lidt forskelligt bed bordet. Moren fortalte, at det var så hyggeligt at have baby med til bords, at hun synes det var helt træls i den periode, der gik fra babyen bevægede sig for meget til at ligge på bordet og til hun kunne sidde i stolen.

Jeg tænker jeg vil afprøve dette tip. Og her kan det flytbare spejl jo tages med.

 

 

 

 

Det næste step – og den mere avancerede udgave af mavetræning – som jeg har i tankerne, er træningen ved hjælp af Bobles. Bobles har lavet en figur, som hedder kyllingen. Og de kommer med mange gode tips til hvordan den kan bruges. Blandet andet er mavetræning en af øvelserne.
Også her tænker jeg at tage spejlet i brug. Derfor er det så smart, at det er flytbart.

Foruden spejl, så tænker jeg også, at øjenkontakt og ansigtsmimik er en god måde at stimulere lillebror på, når han ligger på maven. Måske også nogle af de farverige stykker legetøj fra Lamaze. Det kommer jo helt an på hvilken baby, vi får i armene. Så det er godt at have lidt forskellige kort på hånden.

 

 

 

Så nu venter jeg bare på, at lillebror vil komme ud af den store mave, så vi kan få en masse dejlige legestunder sammen. Jeg prøver hver dag at fortælle ham hvor fedt det bliver herude, når han kommer. Men han har det åbenbart lidt for godt derinde.

Der er to uger tilbage til termin, og alting er klar og venter på ham. Det bliver så spændende!

 

 

Jeg kunne godt blive fan af bobles legetøjet – så hvis du har gode anbefalinger til forskellige figurer og hvad din baby/tumling har været glad for at bruge dem til, så del dem endelig med mig i kommentarfeltet!

 

 

Tak fordi du læste med!

 

Kh Alexandra