Klar, parat, skolestart!

Klar, parat, skolestart!

Rigtig mange søde små skoleelever starter i SFO allerede i maj måned, som en slags før-skole, hvor de kan blive forberedt til livet med skolegang efter sommerferien.

Når sommerferien så for alvor er slut, starter børnehaveklassen, med alt hvad der hører til.
Her på siden finder du tips og tjeklister til dit barns første skoleår.

 

 

Skoletasken

Når du køber dit barns første skoletaske, er den første overvejelse hvad tasken skal bruges til og hvor meget barnet skal bære på den?

Plads til skolesager 
De første par år i indskolingen har børnene ikke ret mange bøger. En skoletaske indeholder typisk: Penalhus, skoleipad, postmappe, biblioteksbøger (når de skal lånes/afleveres), madpakke og drikkedunk. Nogle skoler har arbejdshæfter, som børnene har i taskerne, andre skoler har skuffer til rådighed hvor penalhus og skolebøger ligger, i stedet for at skulle med frem og tilbage i tasken.
Uanset vil en solid ryg i skoletasken vil være at anbefalde, så bøger og andre hårdt inventar i tasken, ikke stikker i ryggen. Bæltestropper, der fastgøres omkring hoften, er en god ide, hvis barnet bærer tasken i længere tid eller har tungere ting i tasken, da det vil aflaste skuldrene fra meget af vægten.

Plads til madpakken
Det er forskelligt hvilke “krav” skolerne stiller til børnenes madpakker, og derfor er det også forskelligt hvor meget madpakke-plads, der skal tages højde for. På nogle skoler, er det fint med en stor madpakke, som rummer alle måltider hvor børnene selv kan administrere maden. Andre skoler ønsker flere madpakker til de forskellige pauser.
På Elouizas skole har de en 10-madpakke og en 12-madpakke og så drikkedunk. Det ikke alle tasker, der passer to madpakker og en drikkedunk ned i, medmindre man lægger madpakkerne sammen med bøgerne. Så her vil jeg personligt anbefale en taske med plads til drikkedunk på siden


Taskens funktion

En anden overvejelse er hvor meget tasken skal bruges? Hvis dit barn kører med skolebus eller cykler til skole, skal tasken kunne holde til lidt mere end hvis du kører dit barn i bil til og fra skole og tasken kun skal bæres imellem bil og skole.
Ved først nævnte er det også nødvendigt, at tasken sidder godt på barnets ryg, da barnet vil bære på tasken i en længere periode. Et regnslag til tasken vil i så fald også være en god ide.

I indskolingen er det praktisk at finde en skoletaske, der kan stå selv, så tasken ikke vælter rundt med bøger og andet inventar ud over det hele. Et mere fast hylster, gør det også nemmere for barnet at passe på de skoleting, der ligges ned i tasken.

Gode mærker til barnets første skoletaske er bl.a Jeva, Ergobag eller Beckmann.

 


Tips – det her skal du kigge efter når du køber taske til barnet:
1. Tasken skal sidde på rygstykket. Den må ikke gå ned over numsen.
2. Tasken primære rum skal kunne pakkes så tunge bøger og ipad kan placeres bagerst. (Det vi kender som en “computer lomme”.
3. Skulderremmene skal kunne justeres så den passer både den tykke vinterjakke og den tynde sommer jakke.

 

 

 

 

Gymnastiktaske

Til de fleste skoletasker til indskolingen medfølger der en gymnastiktaske eller der kan tilkøbes en gymnastiktaske. Vi har både haft Jeva og Ergobag skoletasker, og har været fint tilfredse med de gymnastik tasker, der passer til de tasker.

I tasken er typisk: Gymmnastiktøj, håndklæde, hårbørste, undertøj

En ting man kan overveje, er hvordan tasken føles at have på, når den ikke sidder på tasken. De klassiske gymnastikposer føles ikke særlig rare og de hænger helt nede på numsen af barnet, når den først er lukket.
Både ergobag og Beckman laver nogle rigtig gode gymnastiktasker, som også kan bruges til turtaske. Så slipper man for at købe flere tasker.

 

Turtaske

Turtasken er en lille taske, som minder meget om børnehavetasken, Den bruges, når barnet skal på tur med skolen. Den skal kunne indeholde madpakke, drikkedunk og evt en jakke.
Så skal den sidde godt på barnet, da turtasken ofte skal bæres over længere strækninger. Mange skoler går nemlig hele vejen til det sted de skal på tur, hvis det er inden for nærområdet.

Ideer til turtasker:
Beckmann
Ergobag
Ticket to heaven

 

Penalhus
Et penalhus til indskolingen, skal indholde følgende: Farveblyanter, blyanter, blyantspidser, viskelæder, saks, lineal og evt. lim.

Jeg vil personligt anbefale at købe farveblyanter med øget brudsikkerhed. Mange gange så bliver de tabt og knækker inde i hylsteret, og så kan de ikke spidses igen.
Trekantede blyanter med grip er også ret gode for de små fumlede fingre, når de først skal lære at skrive. Og så gerne rigeligt med blyanter! Jeg har købt nogle stykker af de dyre blyanter fra Farber Castell til Elouizas penalhus, og på de ekstra pladser fra tusserne (som vi har taget ud), har jeg fyldt op med ekstra blyanter fra Flying tiger, også trekantede (og meget billigere!)

E’s penalhus er fra Topmodel mærket. Jeg har behold lineal og saks derfra men skiftet resten af indholdet ud med de ting jeg har linket til ovenstående, efterhånden som de blev brugt op. Viskelæder og blyantspiser er generelt af dårlig kvalitet i de færdigpakkede penalhuse, så jeg vil anbefale at købe nogle bedre udgaver af dem.

Hvis du shopper eftermærkerne Farber Castell eller Staedtler er du ret godt på vej.

Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale at sætte navnemærker på ALT! Selv blyanterne. En blyant fra Faber Castell koster altså knap 20kr! Et navnemærke har en værdi på under 1kr. E mistede alle sine ting, fordi hun lånte blyanter ud, som hun ikke fik tilbage, indtil jeg begyndte at sætte navnemærker på. Nu udskifter vi kun, når de er slidt helt ned.

Jeg vil anbefale et firkantet penalhus hvor alting har en plads og sidder fast med elastikker. De runde penalhuse bliver hurtigt rodede og uoverskuelige for den alder.

 

 

Madkasser og drikke dunk

Vi har efterhånden prøvet mange forskellige mærker af drikkedunke og madkasser herhjemme.

Sistema laver nogle rigtig billige madkasser og de fungerer fint så længe indholdet ikke er “vådt” – fx frugt.
De er nemlig utrolig utætte og det heller ikke alle deres madkasser, der har skillevægge, som går helt til madkassens låg, og så bliver tingene blandet sammen.

Jeg er glad for madkasserne fra Lock and Lock. De lukker fuldstændig tæt og man kan købe indsatser, så de kan deles op. De er ikke egentlige madkasser, med motiver og sådan, men de fungerer rigtig godt.

Gode madkasse muligheder:
Lock and Lock
Sistema
Yumbox
Mambeno

Den bedste drikkedunk vi har fundet, som lukker 100% tæt er BRIX watertracker. Den fås i tre forskellige størrelser, og er udstyret med et udtageligt filter i flasken, til hvis man ønsker at bruge den med citronskiver eller andet i, og med en watertracker på toppen, så man kan tælle hvor mange flasker, man drikker. Vigtigst af alt, så er den fri for Bisphenol-A, PVC, phthalater og tungmetaller.

 

Skiftetøj

I Indskolingen har de gerne en garderobe med plads til barnets tøj. Det minder om de garderober man oplevede i børnehaven.

Generelt bør garderoben indeholde:
Et sæt skiftetøj
Et sæt undertøj
Strømper x2
Sutsko

Så er der nogle andre ting, som er mere sæson betinget.

Forår
Regntøj
Gummistøvler
Termotøj

Sommer:
Badetøj + Håndklæde
Sandaler 
Kasket 

Efterår:
Regntøj
Gummistøvler
Hue, Vanter mm.
Termotøj

Vinter
Flyverdragt
Vanter, Hue mm.
Termostøvler
Termotøj 
Regntøj

 

Navnemærker
Vi sætter navnemærker i ALT E’s tøj og hvad hun ellers har med i skole:
Også det tøj hun bare har på i skole. For ofte tager hun sin trøje af, eller hun skifter tøj eller noget, og så bliver tøjet altså hurtigt væk.
Vi bruger navnemærkerne fra Labelking, designet med et billede af E, Navn + efternavn og telefonnummer. Vi har prøvet mange forskellige udgaver, også strygemærker, men mærkerne fra labelking er altså dem, der har holdt bedst.

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra