Matematik: Spejling og HAMA-perler

Matematik: Spejling og HAMA-perler

Måske har du for nylig set Mormedbonus.dk’s opslag inde på instagram, hvor jeg skriver lidt om hvad HAMA-perler kan bruges til?

De små perler i alskens farver er nemlig super gode til meget mere end bare leg.
Leg med HAMA perler er godt for både finmotorik og koncentration. Det stimulerer følesansen, synssansen, udfordrer kreativiteten og lærer barnet (og den voksne) at fordybe sig.

Det her blogindlæg handler om HAMA perler og matematik – og helt specifikt om emnet “Spejlinger”.

 

 

Lige før jul lærte de nemlig om figurer, mønstre og spejlinger i E’s klasse.
Jeg gør meget ud af at støtte op om E’s undervisning og give hende gode værktøjer hjemmefra, med blandt andet vores lektiecafe, og lige til det her emne, kunne vores lektiecafe passende tage en tur forbi det kreative univers.

Vi har nemlig brugt HAMA perler i stor stil!

Vi har leget med farver og mønstre og forskellige figurer ved blot at lave forskellige perleplader efter fantasi. Så har vi snakket lidt om hvilke figurer, det er muligt at lave på de forskellige perleplader.

Det stadig lidt svært for E at lave de helt store perleplader, selvom det noget hun rigtig gerne vil. Men hertil er spejlinger super smart.
Vi har lavet de store figurer ved, at jeg har starter fra toppen og laver den ene halvdel af perlerækken. Så spejler hun den og laver derved den anden halvdel. Og sådan fortsætter vi alle perlerækkerne igennem.

Det tager lagt tid at lave store perleplader, så hvis du vurderer, at dit barn ikke kan holde koncentrationen så længe, så start gerne med nogle små. Det kan sagtens bare være en af de små firkantede plader hvor du laver en række og dit barn spejler.

TIP: Køber du de helt store HAMA perler, så kan du arbejde med spejlinger og mønstre med det store børnehavebarn. Det er rigtig godt for barnet, så det får stimuleret finmotorikken inden skolestart. Mange børn oplever nemlig udfordringer med at holde på blyanten, og det gør skrivningen svær. 

 

 

Jeg laver gerne de store perleplader med E, fordi jeg lige nu arbejder meget med hendes fokus og koncentration. Jeg arbejder på at lære hende den succes man oplever, når man klarer en opgave, der først var svær. At hvis man bliver ved, også når det er svært så får man et resultat man kan blive glad for. I stedet for når man giver op så snart det bliver svært, og derfor ikke når at opleve følelsen af succes og noget, der er lykkedes . Det har været rigtig gavnligt for E og perlepladerne er rigtig gode hertil, fordi man står med et færdig produkt i hænderne bagefter.

Når vi laver de store perleplader så gør vi det til noget rigtig hyggeligt (lige som alt andet vi foretager os faktisk). Vi laver te, tænder stearinlys og sætter mediationsmusik på i baggrunden. E elsker det, og hun kan udbryde flere gange undervejs “Jeg elsker bare at lave perler med dig Alex” eller “Jeg hygger mig så meget med dig, når vi laver perler Alex“.

Det er en hyggeligt måde at være sammen på, fordi vi begge to er så nærværende og vi hjælper hinanden i mål. Samtidig er der ikke nogle forstyrrende elementer rundt omkring os. Det bliver til sådan en lille bobbel af nærvær midt i det hele – og det er jeg stor fortaler for!

 

 

Hvis du tænker, at du vil kaste dig i lag med at spejle nogle perlemønstre sammen med dit barn, så bemærk at perlemønstret skal være symmetrisk, ellers kan det ikke spejles.

Her på bloggen finder du nogle af vores egne perlemønstre, som tilnærmelsesvis alle (med undtagelse af elefanten) kan spejles, hvis man blot er opmærksom på munden:
Dinosaurus
Gris
Rensdyr 
Skildpadde

 

I er allerede mange der deler jeres fine resultater, når i bruger vores perlemønstre – bliv endelig ved med det! Vi nyder at følge med! 🙂

 

God fornøjelse og tak fordi du læser med!

Kh Alexandra