Moderne stofbleer – hvorfor?

Moderne stofbleer – hvorfor?

Jeg havde faktisk ikke planer om at kaste mig ud i at være en såkaldt “stofblemor”, i forbindelse med lillebrors fødsel. Faktisk har vi indkøbt engangsbleer fra Libero og har også et pænt udvalg liggende fra diverse babypakker. Men til fødselsforberedelse gav jordemoderen os det tip, at finde nogle genanvendelige bomuldsvaskeklude til at pulse med, istedet for de almindelige engangsskumklude, da de skulle være ret hårde mod babys hud, og resultere i rød numse, og min baby skal da i hvert fald ikke have rød numse, nej nej da! Så jeg googlede straks bomuldsvaskeklude, og inden længe faldt snakken på de moderne stofbleer.

 

 

 

 

Farmand og jeg har snakket rigtig meget frem og tilbage om hvorvidt, at vi skulle kaste os ud i at prøve de moderne stofbleer. Jeg har jo ikke rigtig noget sammenligningsgrundlag, men farmand har været igennem møllen med lortebleer før, men mente alligevel godt, at stofbleer kunne blive aktuelt herhjemme, efter alle de gode ting, vi havde læst.

 

Omtanke for baby
Det, som altoverskyggende fik os med på vognen var omtanken for vores lille dreng. Vi havde læst at engangsbleer stadig indeholder blegemidler og kemi, der i dag er forbudt i tamponer. Så var det overvejelser som, at stofbleer generelt er mere åndbare og, at temperaturen i en stofble generelt er lavere end i engangsbleen. Alt andet lige, så må det også være rarere at have stof imod huden frem for en papirsble. Der var mange ting, som vi kunne se fordelene ved.

 

Omtanke for miljøet
Næst er der det miljømæssige. Der findes mange diskussioner om hvorvidt de moderne stofbleer overhovedet er bedre for miljøet. Men det, som jeg har kunne læse mig frem til er, at hvis du følger en miljøvenlig vaskeanvisning, som hedder max 60grader, vask hver anden dag og undgå tørretumbler, så er det faktisk bedre. Det er så kun hvad angår snakken om stofbleerne. Dertil kommer alle engangskludene, vådservietterne og alle plastikposerne, bleerne smides i. De indgår ikke i regnestykket, og så løber det altså op.

 

Omtanke for økonomien
Stofbleerne er en ret stor investering første gang. Men for en bleperiode for bare ét barn, skulle det stadig være et par tusind kroner billigere – regnetstykket plejer at hedde ca. 6.000kr for de moderne stofbleer og ca. 10.500kr for engangsbleerne (google er din ven her) – igen uden engangsklude, plastikposer og vådservietter.
I øvrigt kan stofbleerne sælges videre eller genbruges til næste barn i rækken, og så bliver det pludselig endnu mere økonomisk.

 

 

 

 

Where to start?

Jeg har haft totalt tredje-trimester-graviditets-hjerne og har haft så svært ved at tage beslutninger, at vi aldrig rigtig var kommet frem til noget med stofbleerne og pludselig var vi tæt på termin. Jeg har nærmest læst nettet tyndt for at lære om stofbleerne og brugen af dem, men jeg manglede en virkelig god og overskuelig guide. Jeg ville gerne følge en mor, der havde kastet sig ud i stofble-eventyret og høre hendes erfaring og få en eller anden tjekliste sendt ned fra himlen, hvor der stod præcist hvad jeg skulle købe.
Og ikke mindst så vil jeg gerne vide – Hvor gør man med LORTEN? Sådan en råt for usødet “sådan her gør man”-guide, hvor man lige kunne få svar på det, vi alle tænker på, når vi hører om de moderne stofbleer. Og gerne en utjekket mor, der først er ved at lære det. Det virker altså som om, at de alle sammen bare her mega godt styr på det derude, og jeg er først ved at tage kørekort til at blive en rigtig stofble-mor.

 

 

 

 

Nå men altså i sidste uge, midt i den vanvittige sommervarme besluttede farmand og jeg os lige som for, at nu skal vi have indkøbt de stofbleer der. Alligevel havde vi ikke lavet en eneste bestilling, da vi nåede fredag. Hver gang vi gik i gang med at lægge i indkøbskurven, så blev vi forvirrede undervejs og i tvivl om vores valg, og så lagde vi det lidt på hylden igen. Indtil fredag – jeg havde brugt formiddagen på at søge lidt på instagram og fået råd fra en garvet stofblemor, om hvordan man bærer sig bedst ad med en nyfødt.

Jeg fulgte de råd og min egen mavefornemmelse, og så fik vi lagt en ordre i kurven. Hurra for hurtig fragt, for vi modtog den faktisk igår, hvor jeg havde termin. I dag har vi vasket bleerne og de hænger nu til tørre. Mon ikke de når at blive klar før lillebror vil ud. Han virker i hvert fald ikke til at have travlt!

 

 

 

Men vi venter på lillebror, vil jeg prøve at gennemgå de produkter vi har indkøbt, og den nye vaskerutine, som vi forestiller os, vil fungere for os.

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra