Moderne stofbleer til den nyfødte – det her er vores starterkit!

Moderne stofbleer til den nyfødte – det her er vores starterkit!

Vi har fået vores pakke hjem med indkøb af moderne stofbleer og tilbehør til startperioden med en nyfødt. Vores primære ble bliver en gammeldags stofble med et vandtæt cover, og så har vi købt lidt forskellige moderne stofbleer til at afprøve ved siden af!

 

 

Gammeldags stofbleer med blesikkerhedsnål

 

 

Jeg fik et råd fra en garvet stofblemor om at bruge de helt standard gammeldags stofbleer i begyndelsen. Hun fortalte, at det var nemt og fungerede super godt til nyfødte. Nyfødtes ammebæ er vandopløseligt, og det skulle efter sigende være nemt at vaske af sådan en stofble. Samtidig giver stofbleen den bedste pasform til den lille krop, fordi du selv skal folde den.

Det er også den mest økonomiske stofble-udgave og du får rigtig mange bleer for få pengene, så du har rigeligt med bleer til tiden med den lille ny, uden at du har smidt en bondegård efter stofbleer som alligevel kun kan bruges de første 3-4 måneder.

En god investering er 25-30 gammeldags stofbleer og op til 6 covers inkl. de covers du vil bruge til nat (er jeg blevet fortalt). Det har vi taget udgangspunkt i. Den gammeldags stofble bliver altså vores primære ble her i begyndelsen.

 


Newborn Blecover fra mærket Blümchen. 

 

Stofbleen kan dog ikke stå alene, så ville den være pænt utæt. Alle de moderne stofbleer er bygget ud fra det princip, at de har en indre sugende del og en ydre skal (et cover), i et vandtæt materiale, som kan være enten uld, PUL- eller TPU-belægning.

Da vores forældre var børn – eller er det længere tid siden? Brugte man lanolinbehandlede uldunderbukser ud over stofbleen. Dem kan man stadig finde i dag, og de bruges flittigt af mange. Jeg er selv til den lidt mere smarte udgave som minder om almindelige bleer, så vi har købt nogle såkaldte covers til nyfødte til at sætte udover den gammeldags stofble. Uld skulle dog være mere åndbart end PUL- og TPU-covers, så vi har også investeret i nogle uld-covers. Tanken er at bruge dem til nat, da det er noget mange anbefaler. Vi er ikke gået helt oldschool og har investeret i de strikkede uldunderbukser, men man skal aldrig sige aldrig. Lige nu er jeg dog mest til den lidt smarte og mere ble-agtige løsning.

 

 

Newborn Blecover fra mærket Petit Lulu 

 

 

Vores generelle ble her i den første periode bliver altså den gammeldags stofble og så med et cover ud over. Til den løsning har vi købt følgende:

 

Ca. 30 almindelige hvide gammeldags stofbleer – bare de billige fra bilka

3 stk. ble sikkerhedsnåle (Nappi Nippa), som er en lukke-dims, til at lukke stofbleen med, når du har foldet den

2 stk. Petit Lulu – newborn cover

2 stk. Blümchen blecover – newborn

3 stk. Puppi merino uld cover – newborn

 

Bambooty AIO basic onesize.

 

Ved siden af det, har vi købt lidt forskellige moderne stofbleer til nyfødte for at prøve dem lidt af. Af hvad jeg har kunne læse mig frem til, så er det meget forskellig hvad mødre synes om de forskellige bleer. Det afhænger af barnets størrelse, tykkelsen på lår og mave, hvor meget de tisser, hvor mange timer de sover igennem osv.
Så er der det helt generelle, som hvilken model, man helst foretrækker. Der er findes lidt forskellige typer afhængig af hvordan det inderste sugende lag udgør sig.

 

Vi har købt følgende:

1 stk. Petit Lulu – fluffy – newborn – faddy panda

En formsyet ble. I stedet for de sugende indlæg eller den gammeldagsstofble giver man hele denne ble på inden under et cover. 

 

1 stk. Imagine newborn AIO bambus 2.0 – trykknapper – rawr

1 stk. Bambooty AIO basic onesize – bambus – boo!

AIO er en “all in one” ble. Det vil sige, at det sugende indlæg og coveret hænger sammen. 

 

1 stk. Petit Lulu – SIO complete – trykknapper – elefants

Princippet er det samme som en AI2 ble (“All in 2” – lige som AIO men den inderste sugende del og coveret kan skilles ad) men den består af 3 dele i stedet for 2.

 


Øverst: Petit lulu SIO complete. Til højre: Petit lulu newborn cover. Til venstre: Petit lulu formsyet ble. 

 

 

Jeg er svært begejstret for den formsyede ble fra Petit Lulu. Bleen er så blød og lækker og fylder ikke ret meget. Den skulle have så god sugeevne at man kan bruge den uden cover, når man er hjemme, og barnet skal “lufte lidt”, så længe man lige holder øje.
Jeg tror at kombinationen af den og et cover fra Petit Lulu bliver min favorit!

Den meget roste SIO ble fra Petit Lulu er den jeg er mindst vild med – uden at have prøvet den på lillebror endnu. Den er onesize og kan indstilles i størrelse (se video her). Men jeg synes den er virkelig stor og klodset og vejer rigtig meget. Så er den også mega tyk på grund af de mange sugende lag. Jeg vil give den et forsøg, men jeg tror vi bliver gladest for den, når lillebror bliver lidt større.

Jeg kan ret gode lide princippet i AIO bleerne. At bleen er færdig og klar med alt hvad du skal bruge. Dem fra Imagine newborn er små og fikse og virker til at passe rigtig godt til en nyfødt.

Bleen fra Bambooty er en anden favorit allerede! Den er SÅ blød – og ikke kun indeni men også udenpå, så det af bleen, der støder mod lårene er dejlig blødt og lækkert. Den er onsize men lidt mere fiks end Petit Lulu SIO Complete. Jeg er spændt på hvordan den fungerer til en nyfødt, men i hvert faldt tror jeg, at den er god, når lillebror bliver et par måneder. Han bliver den sødeste lille ble-numse i den!

 

Puppi merino uldcover newborn

 

 

Til at pusle med har vi købt 30 stk. økologiske flonelvaskeklude fra Blümchen. De kan også vaskes og genbruges, og ryger bare samme vej som de brugte bleer.
Herhjemme er planen at bruge dem med vand i et hovedhale fad.

 

Når vi skal ud er det planen, at kludene skal i en wetbag til klude, som er lille taske/pung, der er vandtæt, så kan kludene fugtes hjemmefra. Princippet er det samme som at opbevare dem i en plastikpose, men wetbag’en kan vaskes og genbruges. Det kan vi lide!

 

 

 

Vi har også købt wetbags til bleerne. De skal nemlig opbevares et sted, når de er brugt. Vi har købt både til at opbevare brugte bleer i herhjemme, og til de brugte bleer, når vi er ude.

 

Vi har købt 4 wetbags i alt, med forskellige formål:

1stk planet wise wetbag til klude

1stk Blümchen wetbag til brugte bleer, når vi er ude

2stk Blümchen lang wetbag til brugte bleer, hjemme

 

Vi har købt de store wetbags med hank, så de kan hænge på knagen i badeværelset, da vi ikke har plads til at have en seperat vasketøjskurvstående til bleer. Her har vi købt to styk, så den rene kan komme op og hænge mens den beskidte bliver vasket og tørret. De her wetbags til bleer, skulle være lugt-tætte, så det burde altså ikke være noget problem at have bleerne hængende indtil vaskedag, som er hver 2. eller 3. dag. 

 

 

 

Afslutningsvis har vi indkøbt lidt forskelligt vaskemiddel til vask af stofbleerne. Det virker måske uoverskueligt at købe seperat vaskemiddel til stofbleerne, men jeg synes det er godt givet ud for at passe godt på bleerne, så de bevarer deres sugeevne og holder i lang tid. Og så er vaskemidlet uden unødvendig kemi, hvilket kun er at foretrække, når stofbleerne sidder helt tæt til huden. Jeg følger den vaskeanvisning der er beskrevet sammen med produkterne.

 

Vi har købt følgende:

Ulrich Natürlich – normalvask – 1L – økologisk

Ulrich Natürlich – kalkfjerner med mælkesyre – 1 L – økologisk

Ulrich Natürlich – pletfjerner – natrium percarbonat – 1kg

 

 

Så det er altså vores stofble-starter-kit til tiden med en nyfødt. Vi har ca. brugt 2800kr på hele pakken. Bleerne kan bruges indtil lillebror er 6-7 kg. Herefter kan de gammeldags stofbleer bruges til noget andet eller vi kan fortsat bruge dem som bleer, bare med et større blecover og evt. tilføjelse at et ekstra sugende indlæg. De moderne stofbleer, der er onsize kan fortsat bruges. Alt tilbehøret kan også fortsat bruges, så det er bare nogle nye bleer i størrelse onsize, der skal indkøbes. De kan så bruges resten af bleperioden.

 

Når jeg har fået mulighed for at teste de forskellige bleer og den løsning, vi har valgt, med de gammeldags stofbleer, skal jeg nok dele oplevelsen med jer her på bloggen.

Vi har beholdt alle engangsbleerne i tilfælde af, at vi går helt kold på det her stofble-halløj. Intentionen er der i hvert fald, men vi har jo aldrig prøvet det før, så det svært at sige, om vi er gearet til det, når det faktisk står på. Jeg er ikke så bekymret for hjemme-delen, men mere for hvordan det bliver at håndtere, når man er ude. Men nu kaster vi os ud i det, og så må vi se hvordan det går!

 

 

Hvis der er noget du gerne vil vide, så skriv det i kommentarfeltet. Så skal jeg sørge for at få skrevet om det i de kommende blogindlæg.

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra