Skiftedage…

Skiftedage…

Fredag er lig med skiftedag

I dag er det fredag. Det betyder, at det for E’s vedkommende er skiftedag.

Samværsordningen for E er en 7/7-ordning. Det betyder, at hun hver fredag skifter til en uge hos enten mor eller hos farmand og jeg.

Der er altid mange følelser, når det er skiftedag. Der er også mange måder at gøre tingene på. Bare i E’s to hjem foregår tingene helt forskelligt.

De sidste to år har vi kørt en rutine hjemme hos os, som passer så godt til os alle tre – og vigtigst af alt, så tilgodeser den E og hendes behov. E giver heldigvis meget udtryk for sine behov herhjemme, og nu hvor hun er blevet så stor, så er det muligt at tale med hende om de ting, hun har brug for. Så rutinerne er nogen, som vi har opbygget sammen med hende. Rammerne er sat af os, og så har hun kunnet komme med sin mening og ønsker. Det er så blevet til den rutine vi har nu. Den fungerer rigtig godt, og E er selv rigtig glad for den.

 

Vores rutiner og tanker omkring skiftedage får du her:

 

 

Torsdag (dagen før E kommer hjem)

Torsdag bliver brugt til forberedelse til en ny børneuge. Vi handler rugbrød, pålæg, 10-mads venlig mad og hvad der er brug for til hende, som vi ellers normalt ikke har i køleskabet.
Jeg vasker hendes sengetøj så det er rent og gør rent på hendes værelse – oprydningen har hun som regel selv klaret, inden hun tog til sin mor.

Med andre ord så bliver hjemmet gjort til en børnefamilies hjem igen.


Fredag (E kommer hjem)

På de fredage hvor E kommer hjem til os bliver hun hentet kl. 14:00, når hun har fri fra skole og så kører vi direkte hjem.
Vi laver ikke planer om fredagen, heller ikke spontane legeaftaler eller lignende, for vi synes, at hun skal have lov til at komme hjem og lande. Falde til ro og lige finde sig selv, nu hvor hun har skiftet hjem. Det er hun også meget glad for selv! Sidste gang hun kom hjem, havde farmand og jeg lyst til at tage på cafe – noget som E elsker – og vi spurgte hende om det var noget hun havde lyst til og var frisk nok til. Hun blev nærmest helt forarget over, at vi kunne finde på at spørge. Hun havde forventet, at vi skulle hjem. Det er den rutine hun kender og den rutine hun trives ved. Så vi tog hjem og farmand og jeg kunne glædes ved, at den rutine vi har skabt, er noget hun er så glad for og ser så meget frem til.

Som regel er det mig, der henter fra skole, når det er kl 14:00, og farmand kommer hjem ved en 17-tiden.

Rutinen når E og jeg kommer hjem er, at hun får et bad og så får hun noget afslappet tøj på.
Så har hun noget tid til at lege og slappe af, og så går vi sammen igang med at lave aftensmaden. Vi spiser oftest omkring 17-tiden hvor farmand kommer hjem, og E sover ofte før klokken er 18.30, fordi hun altid er så træt, når hun kommer hjem om fredagen. Har hun lyst, kan hun være oppe til en 19.30 – 20:00 tiden, fordi det er weekend, men ofte vil hun gerne selv i seng.

Vi har skabt nogle rigtig hyggelige rutiner omkring putningen, så E er faktisk rigtig glad for at gå tidligt i seng, fordi hun så gerne vil ligge og putte.

Vi er ret afslappede med aftensmaden om fredagen. Så vi kan godt finde på at hoppe i nattøjet alle sammen og tage aftensmaden med ned til sofabordet. Så spiser vi i sofaen mens vi ser familiefilm og putter med dyner. E ELSKER virkelig det her. Det giver også så meget nærvær, når vi ligger under dynerne alle sammen og putter og bare er sammen, uden at skulle være så meget på.

 

Når hun sover, så pakker jeg hendes tasker hun ud, som hun har haft med fra mor og vasker tøj og sørger for at få det hele pakket igen, så det kommer med retur. Så skal jeg ikke tænke på det resten af ugen.

 

 

Torsdag (dagen før E skal til mor)

Denne torsdag er også en dag uden planer eller legeaftaler. Det er der flere grunde til.

På det følelsesmæssige plan, så går E helt ned torsdag aften eller fredag morgen, hvis hun føler hun ikke har været nok sammen med os, dagen før hun skal skifte hjem. Hun har brug for utroligt meget nærvær denne dag. Det tænker jeg også hænger meget naturligt sammen med den alder E har lige nu.

Rent praktisk og i forhold til E’s ressourcer, så synes vi, det er rigeligt for hende at magte, at hun skal skifte hjem. Selvom det er hendes mor hun skal hjem til (eller os hvis det var den modsatte uge) så er det stadigvæk et helt andet liv. Nogle andre mennesker, et andet værelse, nogle andre rutiner. Noget så basalt som hendes jakke og sko skifter i princippet fra uge til uge – overvej hvor meget vores identitet er hængt op på det tøj vi går i. Og overvej så hvis vores egen garderobe skiftede hver uge. Noget så småt som læbepromaden og den kastanje, hun har samlet i skolen, som ligger i lommen, i den anden jakke, kan pludselig fylde vildt meget.
Det stadigvæk rigtig meget at skulle rumme for et barn på 7 år. Så vi synes, at det er vores ansvar at give hende de bedste forudsætninger hertil, når det er os hun er hos dagen inden.

Derfor er der altid ro på om torsdagen og tidligt i seng, så hun er så frisk og ladet op – klar til en nye uge hos mor, som så forhåbenligt kan starte på bedstevis.

Torsdag aften pakker vi sammen en taske med de ting, hun skal have med hjem til mor.
Har hun haft tøj på hjemme fra mor, så får hun det på igen. Og ellers spæder jeg til med tøj herhjemmefra.

Jeg spørger hende altid om der er noget af hendes overtøj, hun skal bruge i mors uge, og så pakker vi det, som hun selv fortæller, hun gerne vil have med.

Vi laver aldrig noget ekstraordinært omkring skiftedage. Rutinerne ligner dem for resten af ugen. Det, mener vi, skaber tryghed og stabilitet omkring E. I familier, der ikke er delte, ville man jo eller ikke gør torsdagen til noget ekstraordinært. Der ville hverdagene også ligne hinanden.

 

Putningen torsdag aften plejer altid at tage lidt ekstra tid, fordi E bliver ked af det. Der er mange følelser, der skal rummes. Vi er begyndt på en rutine hvor vi læser meditationer fra bogen i mit hjerte, og det har faktisk, gjort putteseancen lidt nemmere denne aften.
Det er nogle virkelig fantastiske og kærlige børnemeditationer, som jeg varmt kan anbefale. E og jeg bruger meget de øvelser, der handler om at sende kærlighed til hinanden, og den øvelse hvor man siger “jeg fylder mit hjerte med kærlighed”. Som bogen anbefaler, så bruger vi dem, når vi skal være væk fra hinanden. Så ved E, at hver aften ved sengetid, så sender jeg kærlighed til hende, og hun kan sende tilbage til mig, hvis hun har brug for det.
Jeg er overbevist om, at hun nok skal hygge sig hjemme hos mor og glemme alt om de her rutiner, når hun først er landet. Men de her øvelser har gjort meget for hende.

Torsdag aften, når E sover, så sender vi en update på ugen til mor.

 

 

 

Fredag (Når E skal til mor)

Morgenrutinerne er som de plejer at være.
Afskeden om morgenen i skolen er altid lidt sværere end de andre hverdage.
Vi laver også øvelsen fra “i mit hjerte” i bilen om morgenen på vej til skole, og det har givet lidt flere gråd-frie afleveringer i skolen.

Det er en fin balance mellem at anderkende E’s følelser omkring skiftedage, men samtidig få hende til at tro på, at hun sagtens kan klare det. Og så er vi meget opmærksomme på at få sat det i et positivt lys, at hun skal hjem til mor. Det er jo helt okay, at hun kommer til at savne os, det betyder ikke, at hun ikke skal hjem til mor. For hun skal også være sammen med sin mor og have tid med hende. Børn har brug for begge forældre. Og vi kan ikke forvente af E, at det er nemt for hende. Heller ikke den anden vej, når hun skal hjem til os. Så vi lærer hende at savn er helt okay. Det er fordi vi elsker hinanden så højt. Men jeg sætter også altid ord på, at jeg ved hun bliver glad for at se mor, når først mor henter hende om eftermiddagen. Det tror jeg også godt hun selv ved inderst inde. Det bare det at sige farvel, der er lidt svært.

 

Skiftedage på helligedage og ferier

Når det er helligdage og ferie, foregår skiftene direkte fra hjem til hjem. Det komplicerer tingene en del, for skolen er et rigtig godt neutralt sted lige at mellemlande, inden der skiftes hjem.

Skiftene foregår som hovedregel omkring kl 10-11 om formiddagen. Det er for at undgå, at E når at blive for træt, for så bliver skiftet svært.

Lige som med de normale skiftedage, så sørger vi også altid for at dagen forinden har foregået i et roligt tempo og, at hun kommer i seng til tiden. Hvis vi skal noget dagen inden skiftet, så fortæller vi det til mor, så vi enten kan finde en anden skiftedag eller så hun er forberedt – og så er det jo op til hende, hvordan hun så gør, når E lander hos hende.

 

 

Det er altså sådan skiftedagene foregår hjemme hos os.
Erfaringen fra rigtig mange skiftedage, har givet os en rutine, som fungerer rigtig godt hjemme hos os.

 

 

Tak fordi du læser med!

Kh Alexandra