Hvorfor Måltidskasser?

Hvorfor Måltidskasser?

Vi har i knap fire uger nu modtaget måltidskasser herhjemme, og jeg tænkte jeg lige ville dele en anmeldelserne fra de måltidskasser vi prøver, med jer på bloggen.

Grunden til, at vi ønskede måltidskasser var bl.a. vores behov for at spise mere varieret og blive inspireret til forskellige retter, fordi vi simpelthen var blevet så fantasiløse for hvad aftensmad angår. Men også fordi aftensmaden skulle være nem. Hos os er det ikke tiden omkring aftensmaden, der er samlingspunkt for vores familie. Vi dyrker nærværet herhjemme på nogle helt andre måder, som passer bedre til os.

Der var faktisk en periode hvor jeg gjorde en dyd ud af at lave aftensmad og få Elouiza vasket og klar til natten før måltidet, hvor vi alle skulle alle side rundt om bordet og man skulle smage på maden, før man sagde, man ikke kunne lide den. For sådan er jeg jo vokset op, så det var vel sådan man gjorde..
Det jo ikke særlig familie-kvalitets-tids-agtigt at spise foran tv’et, eller hver for sig, eller med den ene på vej ud af døren.

Jeg er vokset op med at aftensmaden er “hellig”. Her sad vi sammen. Så legeaftaler sluttede før aftensmaden, og der var ingen, der løb afsted til fritidsaktiviteter eller andet midt i maden.
Men jeg har måtte erkende, at det bare overhovedet ikke passer til det liv, som vi lever herhjemme.

Vi vil gerne dyrke sport og andre ting i vores fritid, og det ligger altså efter arbejde og skole og for E’s vedkommende lige midt i maden! Ellers bliver det for sent i forhold til hendes sengetid.

Så ja, vores nærvær ligger på mange andre tidspunkter af dagen. Fx vores gåture, når vi alle sammen kommer hjem fra job og skole, eller putteseancerne om aftenen.

Vores “måltids-filosofi”

Vi ønsker stadig, at Elouiza, inden for rimelighedens grænser, smager på maden og lærer de forskellige smage at kende. Det fungerer bedst, når hun er med til at lave maden, fordi hendes nysgerrighed er meget større.

Til gengæld har vi ikke noget princip med, at man skal spise op hjemme hos os. Børn har en helt naturlig grænse og er gode til at lytte til deres krop og acceptere deres krops signaler. Så når E siger hun er mæt, skal hun ikke spise mere. Jeg er af den overbevisning, at man ødelægger børns naturlige forhold til mad, ved at “tvangs fodre” på den måde. Især mødre kan bekymre sig over, om deres børn spiser nok. I nogle perioder spiser E ikke engang halvdelen af det, der er på hendes tallerken, i andre perioder spiser hun tre portioner aftensmad. Hendes krops skal nok signalere til hende hvad hun har brug for.

Hvis der venter dessert eller fredagsslik efter maden, så er der dog nogle klare regler omkring at man spiser mad før slik. Hun får ikke lov til at sige, at hun ikke er mere sulten og så spise sig mæt i kage lige bagefter. Mad først, så kroppen er i balance.

Hvis vi skal have nogle nye retter som jeg ved muligvis kan være en udfordring for E at kaste sig ud i, eller som måske indeholder noget hun ikke kan lide, så sørger jeg for at der er rå grøntsager (Gulerødder, peberfrugt) og en ristet skive rugbrød på bordet. Hun får ikke pålæg på rugbrødet, for det er der for at mætte ikke for at være et mere spændende alternativ til aftensmad.

Da Elouiza var mindre, var konfliktniveauet omkring aftensmaden stor. Det stilnede af, da vi indførte at vi ikke ville høre noget om at hun ikke kunne lide maden. Vi fortalte, at hun kunne spise det hun kunne lide, og tage mere fra bordet hvis hun var mere sulten. Det hun ikke kan lide kan hun bare lade lægge, og så er den ikke længere. Det lagde hurtigt en dæmper på brokkeriet. For ofte så kommer den sure mine og brokkeriet inden hun overhovedet har smagt maden, alene af den grund, at det er noget nyt.

Vi tolerer at det kan være muligt at der er mad hun ikke har lyst til, og så er hun velkommen til at fortælle det og være med i planlægningen. Mad er meget lystbetonet og alle voksne kender det med, at man kan være lidt selektiv omkring hvad man har lyst til af mad i bestemte perioder. Nogle gange er det muligt for os at efterkomme hendes ønske. Andre gange så anerkender vi, at det er sådan hun har det, men lige i dag, er det ikke muligt at ændre på madplanen.

Vores ønsker og behov til måltidskasser

I forhold til måltidskasser så prioriterer vi økologi højt og vi ønsker så vidt muligt friske råvarer frem for forarbejdede råvarer. Vi spiser hverken pasta eller brød på daglig basis, så vores kulhydrat kilde ønsker vi kommer fra ris, kikærter, grøntsager og lignende. Vi ønsker at vores aftensmad er glutenfri og med et højt indhold grøntsager og protein, og mindre indhold af kulhydrat. Kødet skal være okse, kylling eller fisk. Det svarer til de aftensmåltider vi oftest spiser herhjemme.
Vi vil gerne spise vegetarmåltider, hvis de er proteinrige.

Så skal det tage mindre end en time at tilberede maden, når det er hverdagsmad og Elouiza skal kunne spise med, uden at det pasta og kødsovs retter.

Det er ud fra ovenstående behov og ønsker, at jeg anmelder måltidskasserne her på bloggen. Så hvis du matcher os i “aftensmads-type”, så er anmeldelserne her på sikkert meget relevante for dig!

Tak fordi du læser med!

Anmeldelser af måltidskasser

RetNemt