Vores vaskerutine!

Vores vaskerutine!

Det jeg gruede aller mest for, da vi valgte at tage de moderne stofbleer i brug, var vaskerutinen og – lad os sige det som det er – lorten!
Jeg har googlet og youtub’et til den store guldmedalje, og jeg kunne bare ikke finde nogen, der gik nok i detaljer med, hvordan de vasker. Så det vil jeg prøve her, nu hvor jeg selv har lært det.

 

 

 

Først og fremmest – hvordan håndterer vi stofbleerne?

Det er nemlig meget nemmere end man tror. Lillebror bliver lige nu kun ammet, og alle dem som har skiftet ble på et spædbarn ved, at ammebæ (eller MME/ flaske) er sådan noget remoulade agtigt noget, der lugter lidt af for gammel yoghurt. Ammebæ er vandopløseligt, så når vi skifter ble ryger hele bleen bare ned i wetbag’en, uden, at vi gør mere. Hvis vi bruger løsningen med en gammeldags stofble og et cover, så ryger begge dele i posen. Hvis det kun er en tisseble kan coveret genbruges 3-5 gange, og så skiftes vi mellem to covers så de får lov til at lufte imellem hvert bleskift.

Når vi bruger de moderne stofbleer, så ryger også hele bleen ned i posen ligesom, når du skrotter en engangsble. Lommebleerne slynger selv deres sug ud, og de andre typer af bleer vasker man bare som de er. Så der er slet ikke nogen håndtering af afføringen.

Det bliver lidt anderledes, når lillebror begynder at få fast føde og afføringen ændrer sig, men så laver jeg et nyt blogindlæg om det. Man vokser med opgaven, så til den tid tror jeg heller ikke, at det bliver noget problem, fordi vi er inde i rutinen.

Som en bonusinfo kan jeg fortælle, at vi ikke har haft et eneste uheld med afføring, der sprøjter op af ryggen eller ud ved lårene. Det skyldes elastikkanterne på de moderne stofbleer og covers, som en engangsble ikke har. Så endnu en fordel her!

 

 

Hvilket vaskemiddel må jeg bruge?

 

Af vaskemiddel har vi indkøbt produkterne fra mærket Ulreich, som anbefales til at vaske stofbleer. De er lige til den dyre side i forhold til hvad vi plejer, men jeg synes alligevel, at det er godt givet ud for at passe godt på bleerne. Vi vil jo gerne bruge dem i lang tid og til de næste børn, der skulle komme.

Derudover, så er det produkter med omtanke for både dig og miljøet, og var de lidt mere budgetvenlige, så havde jeg brugt det til alt vores vasketøj. Direkte citeret fra Koogko’s webside står der om produktet:

“Vaskemidlet indeholder ingen konserveringsmidler, fosfater eller petrokemiske stoffer. De vaskeaktive stoffer er meget skånsomme og består bl. a. af kokosolie, plantesæber og palmekerneolie. Naturlige mælkesyrer nedbryder kalken i vandet, så du ikke behøver at bruge yderligere kalkfjerner. Al ulrichs vaskemiddel er certificeret ECO-Control efter den nyeste Nature Care Products standard.”

 

Af andre muligheder kan nævnes vaskenødder. Jeg har hørt det skulle være muligt at bruge dem til stofbleer. Jeg har indkøbt dem, men endnu ikke afprøvet dem på stofbleerne. Jeg skal lige have sat mig ind i den vaskerutine.

 

TIP: Hvis dine bleer begynder at lugte, så prøv noget så simpelt som en vask i koldt vand efterfulgt af en vask på 60 grader, begge uden sæbe, før du begynder at strippe bleerne. 

 

 

Jeg har hørt om flere der er glade fra Rema100’s parfumefri vaskemiddel. Jeg har prøvet det, og synes vores bleer begynder at lugte. Det lader til det er lidt 50/50 om denne løsning fungerer for en.
Det anbefales ikke at bruge Neutrals vaskemiddel. Generelt er der delte meninger om hvorvidt nogen af de to nævnte typer vaskemiddel må bruges til stofbleer, da begge indeholder enzymer, og der er ligeså delte meninger om hvorvidt vaskemiddel med enzymer må bruges til stofbleer.

 

DU MÅ IKKE bruge skyllemiddel til dine stofbleer! Og bor du et sted med hårdt vand, anbefales det at tilsætte noget kalkfjerner af en art. Det finder du også blandt Ulreich’s produkter, men du kan også bruge det billige alternativ kalk væk, som findes både i pulver og tabs.

 

 

 

Dosering og anvendelse

Vi benytter produkterne fra Ulreich. Alternativt kan jeg finde på at skifte kalkfjerneren ud med kalk væk, men ellers så holder jeg mig til Ulreich’s produkter.

 

Ulreich normal vask
(Jeg doserer 15 ml i rummet til alm. vaskemiddel)

Ulreich kalkfjerner
(Jeg doserer 30 ml i rummet til skyllemiddel)

Ulreich Pletfjerner
(Jeg doserer 3-4 spsk i rummet til forvask – eller direkte i tromlen, hvis jeg ikke benytter forvask)

 

Jeg doserer det således:
I rummet til vaskemiddel doserer jeg 15ml ulreich normalvask. En normal dosis er 30ml, men til stofbleer anbefales den halve dosis. Når man kun benytter halv dosis vaskemiddel, er det nødvendigt at tilføje kalkfjerner – især, hvis du bor i et område med hårdt vand, da kalken ødelægger bleens sugeevne. Så i rummet til skyllemiddel doserer jeg 30 ml flydende kalkfjerner. Hvis jeg bruger kalk væk doserer jeg det direkte i tromlen.

Pletfjerneren benytter jeg, fordi den er bakteriedræbende. Faktisk kan man så vaske sine bleer på lavere temperatur, og dermed er det endnu mere skånsomt for miljøet – og pengepungen. Jeg vasker dog stadig på 60 grader, fordi jeg ikke lige har fundet ud af hvor lav temperatur, jeg kan benytte.

Produkterne koster ca. 75 kr pr. stk – for vaskemiddel er det er ca. 2kr pr. vask. Hos os har sådan et sæt holdt en måned, men jeg fik vidst også overdoseret en del i starten indtil jeg begyndte at måle op, og fandt ud af hvor lidt jeg skulle bruge, så jeg regner med at de kommer til at holde længere næste gang, jeg tager hul på et nyt sæt.

 

 

 

Hvor tit skal jeg vaske?

 

Herhjemme bliver det til blevask hver 2. dag. Det passer med, at vaskeposen er fyldt helt op. Det anbefales heller ikke at bleerne står i mere en 2 dage, før de vaskes.
Vi har et spædbarn, og det bliver til en hel del bleskift pr. døgn. Derfor har vi en vaskepose, der kan blive godt fyldt. Men med et større barn kan der være færre bleskift.

I forhold til fyldning af maskine skal du derfor være opmærksom på, at hvis maskinen bliver for fyldt, så kan bleerne ikke blive vasket ordenligt, fordi vand og sæbe ikke når dem alle. Hvis maskinen derimod fyldes for lidt, er der ikke nok vasketøj til at det kan skure rigtig mod hinanden, og så bliver der heller ikke helt rene. Så kan du spæde til med nogle håndklæder.
Maskinen skal være ca. 2/3 fyldt.

 

Vores vaskerutine

Jeg har prøvet lidt forskellige rutiner. Men den her rutine fungerer rigtig godt for os. Der er ingen bleer, der lugter og det fungerer bare.

1.
Tøm vaskeposen i maskinen

2.
Start med et skylleprogram i koldt vand. Centrifugering 400. Varighed 42 min.

3.
Doser vaskemiddel som ovenstående.

4.
Vaskeprogram på 60 grader inkl. forvask og efterskyld. Centrifugering 1000. (Varighed 3t 48min)

 

Jeg er begyndt at køre et skylleprogram før vaskeprogrammet med en lav centrifugering.
Det gør lige at indtørret bæ løsner sig og bliver hurtigere rent. Jeg bruger lav centrifugering til det her program, fordi jeg gerne vil have at bleerne forbliver våde, så de bliver vasket mere rene.

Når du kører dit hovedprogram – det på 60 grader. Skal du sørge for at det er et langt program. De nye maskiner vi bruger i dag, er gode til at vaske med en sparsom mængde vand. Det godt for miljøet men knap så godt, når man gerne vil have rene stofbleer. Det løser du ved et langt program.

Jeg bruger efterskyl for at være sikker på at al sæbe er ude af bleerne og så giver det også lige et efterskyl af maskinen. Efterskyllet er enten en del af vaskeprogrammet ellers sætter jeg det over som et seperat program.

Den rutine jeg synes fungerer rigtig godt er, at jeg sætter bleerne til et skylleprogram om aftenen mens jeg gør klar til natten – putter børn, rydder op og forbereder næste dag. I kender rutinen.
Så sætter jeg det lange vaskeprogram over inden jeg går i seng. På den måde optager det ikke tid i maskinen i løbet af dagen, for vi har rigtig meget andet vasketøj, der venter i kø.
Når jeg vågner om morgenen sætter jeg et skylleprogram over, denne gang med 1000 i centrifugering, for at bleerne lige bliver frisket op, og så hænger jeg bleerne op.

Hvis jeg vasker bleerne hen over dagen, så inkluderer jeg efterskyl i hoved-vaskeprogrammet, frem for et seperat program.

 

 

Hvordan tørrer jeg mine stofbleer?

Det anbefales ikke at tørretumble dine stofbleer. Når det er sagt, så kan flere indlæg godt tåle tørretumbler, der forringer bare bleernes levetid. Dog må alle de vand tætte dele – covers eller hele AIO bleen, hvor coveret hænger sammen med indlægget, ikke tørretumbles. Det kan det vandtætte materiale (PUL/TPU) ikke tåle.

 

TIP: Hvis dine bleer er blevet plettede, så kan du ligge dem i vindueskarmen. Så vil solens lys blege pletten. Det virker også på en overskyet dag, men kræver lidt længere tid. Bleen kan være både våd og tør.

 

Jeg tørrer mine bleer på et vaskestativ i husets varmeste rum. Gerne foran et vindue, hvor jeg hænger de bleer med pletter, så de får lys fra solen.

 

 

 

Så det var lidt om vores vaskerutine. Jeg håber det kunne være behjælpeligt, så det ikke føles så uoverskueligt, når du skal til at vaske dine egne stofbleer. Og til dig, der stadig er i overvejelsesfasen, kan jeg kun sige, at det ikke er så slemt som man tror. Du får meget hurtigt en god rutine, der passer til dig. Mængden af vasketøj stiger fantastisk hurtigt med småbørn i huset.

Hvis det er håndtering af afføring, der skræmmer dig, så lad mig oplyse dig om, at du håndterer meget mere afføring med engangsbleer, fordi det kommer ud over tøjet, og skal lægges i blød og pletfjernes og alting. Det oplever du ikke på samme måde med stofbleer, fordi elastikken rundt i kanterne sikrer mod lækage.

 

God fornøjelse!

Tak fordi du læser med!
Kh Alexandra